12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSancţiuni pentru bănci şi agenţii imobiliare

Sancţiuni pentru bănci şi agenţii imobiliare

Băncile care îşi schimbă comisioanele şi agenţiile imobiliare care nu le dau clienţilor toate informaţiile despre imobilul tranzacţionat riscă sancţiuni usturătoare din partea Protecţiei Consumatorului.

Băncile pot plăti amenzi de până la 50.000 de lei dacă schimbă comisioanele din contractele de credit sau introduc noi comisioane pe parcursul derulării contractului, fără acordul clientului, a decis miercuri guvernul. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) va prelua atribuţiile de control de la Banca Naţională a României, în cazul creditului de consum şi al creditului ipotecar.

Prin urmare, instituţiile bancare trebuie să le ofere clienţilor contractele de credit încă din faza precontractuală, împreună cu o simulare de costuri, să prezinte costurile totale ale creditului în orice formă de publicitate, să menţioneze în contract toate comisioanele percepute, aferente produsului financiar, şi să nu majoreze comisioanele pe perioada derulării contractului de credit.

În cazul dobânzii variabile, băncile trebuie să prezinte indicii în funcţie de care variază aceasta, precum şi formula de calcul, să nu modifice clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de client, şi să îi notifice pe aceştia cu 30 de zile înainte să decidă modificarea unilaterală a clauzelor contractuale referitoare la costuri şi să închidă contul curent, aferent contractului de credit sau de depozit, odată cu finalizarea contractului.

 

Informaţii obligatorii

 

Şi agenţii imobiliari riscă amenzi între 3.000 şi 30.000 de lei dacă nu le oferă clienţilor toate informaţiile esenţiale cu privire la imobilul ce urmează să fie tran-zacţionat. Agenţii imobiliari sunt obligaţi să le prezinte clienţilor, în faza precontractuală, preţurile practicate în piaţă, situaţia juridică a imobilului, nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de client şi nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară.

În plus, agenţii imobiliari sunt obligaţi să prezinte şi sursele de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii şi posibilele dezavantaje ale vecinătăţilor.

Agenţiile imobiliare nu mai au voie să perceapă penalizări pentru neefectuarea tranzacţiei, din culpa clientului, în cuantum mai mare decât valoarea comisionului pe care acesta îl datora agenţiei în cazul efectuării tran-zacţiei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS