16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, ameninţată de criza alimentară

România, ameninţată de criza alimentară

România s-ar putea confrunta cu cea mai mare criză alimentară de după 1990, începând cu luna august 2009, dacă nu se vor lua cât mai rapid măsuri de natură fiscală pentru sectorul agricol, iar subvenţiile nu vor fi acordate la timp, a declarat preşedintele Interagro, Ioan Niculae.

 

În cazul în care nu se vor acorda subvenţii în acest sector până cel târziu pe 15 ianuarie, terenurile agricole vor rămâne nefertilizate şi necultivate, iar agricultorii nu-şi vor putea desfăşura activitatea. Potrivit lui Niculae, cel mai afectat sector din agricultură este cel al producţiei vegetale. „Producătorii de cereale stau cu stocurile în siloz fără a avea cum să le valorifice din cauza preţului extrem de scăzut de pe piaţă“, a precizat el. În plus, în ciuda preţului scăzut al cerealelor, pentru aceste produse nu mai există nici cerere, în timp ce oferta înregistrează un excedent fără precedent. „De când a început să se manifeste criza financiară, vânzările de cereale au scăzut cu aproximativ 80%. În aceste condiţii, mă aştept ca anul viitor 60% dintre producătorii şi comercianţii de cereale din România să falimenteze“, a declarat preşedintele United Grain Grup, Gabriel Bărbălu.

Conform agricultorilor autohtoni, marii producători care domină piaţa internaţională blochează prin oferta de preţ piaţa externă, pe care mulţi dintre producătorii români activau cu succes. Problema este, spun producătorii, că piaţa internă este, de asemenea, blocată. „Floarea-soarelui se învecheşte în silozuri fără a putea să fie vândută măcar pe piaţa internă, mai ales în condiţiile în care România importă mari cantităţi de ulei brut“, a declarat directorul Agrofarm Serv, Vasile Ananiesei.

 

Carnea de porc s-ar putea ieftini cu 5% după sărbători

 

Sectorul cerealelor este doar o componentă a agriculturii care suferă de pe urma crizei financiare globale. Procesatorii de carne întâmpină la rândul lor probleme grave. „În domeniul procesării cărnii de porc efectele crizei economice se vor face simţite în primele luni ale anului viitor, cererea pentru carnea de porc specifică perioadei sărbătorilor menţinând piaţa de profil ridicată. Însă, începând cu primele luni ale anului viitor, ne vom vedea nevoiţi să reducem preţul cărnii cu cinci la sută sau chiar mai mult, cererea pentru aceste produse reducându-se ca în cazul multor alte bunuri din industria agricolă“, a spus preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.

 

Furnizorii de materii prime vor garanţii

 

Criza din agricultură a determinat furnizorii români de materie primă să ia măsuri de precauţie, dar, după cum spun cumpărătorii, prudenţa furnizorilor se traduce prin schimbări de politică de marketing ce nu avantajează nici una dintre părţi. „Furnizorii au început să ceară plata în avans. Nu-i condamnăm pentru măsurile de circumspecţie, însă procesatorii nu au cum să plătească în avans, în condiţiile economice actuale. În acest fel, furnizorul rămâne cu marfa în stoc, iar procesatorii nu mai produc, astfel că ambele părţi au de pierdut“, a declarat directoarea executivă de la Agro Internaţional, Mariana Grigore.

Plata în avans este doar una dintre măsurile de precauţie ale furnizorilor, după cum spune vicepreşedintele Agricola Internaţional Bacău, Grigore Horoi. „Mulţi furnizori au început să facă livrări doar pe plăţi garantate, iar în condiţiile date puţine companii pot veni cu garanţii“, a declarat reprezentantul Agricola. Potrivit preşedintelui Interagro, procesatorii şi comercianţii români din agricultură cer, pentru evitarea unui colaps al sectorului, intervenţia de urgenţă a autorităţilor, prin măsuri fiscale şi acordarea de subvenţii, pentru o agricultură care şi în condiţii economice normale întâmpină probleme. Ioan Niculae susţine că în România sunt lucrate doar cinci milioane de hectare din cele 9,3 milioane de hectare de teren agricol, ceea ce înseamnă puţin peste 50% din suprafaţa totală. Asta, în condiţiile în care în toate celelalte state comunitare, spune Niculae, suprafaţa agricolă este cultivată în proporţie de 100%.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII