17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTot mai puţini brazi autohtoni de Crăciun

Tot mai puţini brazi autohtoni de Crăciun

Numărul brazilor şi molizilor comercializaţi de Romsilva anul acesta, în perioada sărbătorilor de iarnă, va fi mai mic decât în anii trecuţi.

 

Împodobirea bradului este una dintre cele mai frumoase tradiţii legate de Sărbătoarea Crăciunului. Achiziţionarea acestuia este însă o mare loterie pentru cei care preferă pomi de iarnă naturali, deoarece preţurile nu evoluează în fiecare an la fel pe ultima sută de metri. Asta deoarece sunt ani în care cei care se hotărăsc să achiziţioneze brazi naturali foarte aproape de Crăciun, bazându-se pe o eventuală scădere de preţ, se pot trezi că trebuie să scoată din buzunar o sumă mai mare decât iniţial sau chiar rămân fără. Pe de altă parte, sunt însă şi ani în care cei care se grăbesc să-şi cumpere pomul de iarnă regretă în Ajunul Crăciunului, când preţurile sunt mult mai mici.

 

„Vor fi furnizaţi 104.000 pomi de iarnă“

 

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Direcţiei Silvice Craiova, numărul brazilor scoşi anul acesta la vânzare de Regia Naţională a Pădurilor (Romsilva) este în scădere faţă de 2007 (cu aproximativ 16%) şi 2006 (cu 20%). „Anul acesta vor fi furnizaţi 104.000 pomi de iarnă, din care mai mult de jumătate (62.000) vor fi brazi şi restul molizi“, a declarat Alchiu Caraghiaur, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Craiova. Potrivit spuselor acestuia, micşorarea numărului brazilor şi molizilor comercializaţi de Romsilva este cauzată de scăderea (aproape la jumătate) a suprafeţelor de pădure pe care le are în administrare (aproximativ 3,5 milioane de hectare).

 

Vor fi şi brazi din import

 

Chiar dacă Romsilva va vinde anul acesta mai puţini brazi, asta nu înseamnă însă că oferta nu va acoperi cererea. „Nu avem date despre numărul brazilor care vor fi daţi spre comercializare din pădurile particulare“, a explicat Alchiu Caraghiaur. Se presupune că şi de pe suprafeţele de pădure aflate în proprietatea particularilor vor fi livraţi pomi de Crăciun. Mai mult decât atât, comercianţii au deja experienţa anilor trecuţi, şi vor continua, probabil, să importe brazi. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Craiova, preţurile brazilor vor porni de la 20 de lei/bucată (fără TVA) şi vor varia, în funcţie de exemplarele livrate, în timp ce costurile molizilor vor fi mai mici. Preţurile de vânzare pe piaţă vor fi însă fixate de comercianţii care îi vor achiziţiona de la ocoalele silvice.

 

Rafturile magazinelor, pline de decoraţiuni de Sărbători

 

Anul trecut, pomii naturali de iarnă s-a vândut cu preţuri începând de la 20-25 de lei. În aşteptarea apariţiei pe piaţă a brazilor naturali, cei artificiali sunt prezenţi în standurile magazinelor la preţuri începând cu aproximativ 30 de lei.

De altfel, şi obiectele de decor specifice iernii pot fi deja achiziţionate de la începutul lunii: globuri de la 1 leu/bucată; clopoţei, de la 4 lei/set; beteală, de la 2,7 lei/bucata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS