24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Justiţiei a dat gata patru coduri

Ministerul Justiţiei a dat gata patru coduri

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat ieri finalizarea lucrărilor la proiectele de Cod penal, Cod de procedură penală, Cod civil şi Cod de procedură civilă. Predoiu a susţinut că viitorul ministru al justiţiei trebuie să aibă ca principal obiectiv discutarea şi adoptarea celor patru Coduri în parlament, acestea contând la următorul raport de ţară al Comisiei Europene.

 

Răspunderea penală de la 13 ani

 

Potrivit Ministerului Justiţiei, proiectul pentru modificarea Codului penal aduce modificări în sistemul pedepselor, crescând numărul infracţiunilor pentru care pedeapsa amenzii poate fi aplicată ca pedeapsă unică. De asemenea, reglementările privind răspunderea penală a minorilor sunt modificate, fiind redusă la 13 ani limita de vârstă de la care este posibilă cercetarea penală a minorului. De asemenea, sunt identificate şi incriminate noi fapte, precum obstrucţionarea justiţiei, influenţarea declaraţiilor, presiuni asupra justiţiei, compromiterea intereselor justiţiei, sfidarea instanţei, asistenţa şi reprezentarea neloială sau neexecutarea sancţiunilor penale. Cadrul infracţiunilor de corupţie a fost, de asemenea, revizuit prin preluarea incriminărilor cuprinse în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi prin reformularea unor texte deja existente.

În cadrul infracţiunilor de fals sunt introduse noi incriminări precum falsul informatic sau falsificarea mijloacelor de plată electronice, potrivit Ministerului Justiţiei.

Alt titlu în proiectul pentru modificarea Codului penal este consacrat infracţiunilor electorale, fapte care se găsesc în prezent în mai multe legi speciale, înlăturând erorile de reglementare ce
s-ar strecura în aceste legi.

Noutate: arestul la domiciliu

 

Proiectul Codului de procedură penală propune o „echilibrare a competenţei materiale a instanţelor judecătoreşti“, în paralel cu reaşezarea căilor de atac. Recursul devine cale extraordinară de atac, exercitată doar în cazuri excepţionale, numai pe motive de nelegalitate. De asemenea, proiectul renunţă la calea extraordinară de atac a contestaţiei în anulare şi propune modificări importante în ceea ce priveşte revizuirea şi recursul în interesul legii. De asemenea, este regândit şi principiul administrării probelor, pentru evitarea administrării unor probe cu rea-credinţă. Altă reglementare vizează înlăturarea mijloacelor de probă administrate în mod legal, dar care sunt derivate din probe obţinute ilegal.

În privinţa arestării preventive, se propune reglementarea unei noi măsuri: respectiv arestul la domiciliu, după modelul Codului de procedură penală italian. De asemenea, proiectul susţine instituirea unor termene maxime ale arestării preventive şi pentru faza de judecată. Altă nouă reglementare constă în introducerea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, fapt ce ar reduce durata judecării cauzei.

 

Dezmoştenirea şi divorţul administrativ

 

Proiectul pentru Codul civil acordă o atenţie specială asigurării protecţiei drepturilor şi libertăţilor civile fundamentale inerente şi aduce consacrarea expresă a principiului interesului superior al copilului. De asemenea, aduce noutăţi privind reglementarea logodnei, consacrarea legală a divorţului „pe cale administrativă“, la serviciul de stare civilă, dar şi introducerea instituţiei dezmoştenirii. În materia raporturilor de familie se regăsesc, potrivit Ministerului Justiţiei, noutăţi „spectaculoase“, în sensul că viitorul Cod civil va abroga Codul familiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS