14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Cu taxiul la făină

Săracii Craiovei şi-au cărat cu poala şi spinarea zahărul şi făina de la UE, împărţite de primărie, îndesându-le în sacoşe sau în portbagajul taxiurilor.

 

Nerăbdători să intre cât mai repede în posesia zahărului şi a făinii, împărţite ieri de primărie, primii dintre beneficiarii venitului minim garantat şi-au făcut apariţia la depozitul de pe strada Prelungirea Severinului, înainte de ora 9.00. Este prima zi din cele patru în care cele 1.113 persoane defavorizate din Craiova primesc câte 20 kg de făină şi şase de zahăr. Cu sacoşe sau cu genţi încăpătoare, îmbrăcaţi în haine pestriţe şi în papuci de cauciuc, săracii Craiovei i-au aşteptat pe funcţionari să le împartă ajutoarele. Făina şi zahărul cuvenite au fost înghesuite în sacoşe şi duse afară, unde aşteptau o parte din membrii familiei. „Este bine că mai primirăm câte ceva. Eu am cinci copii şi prind bine. Cu astea ieşim din iarnă“, spune mulţumită Claudia Curte. Femeia îşi pune sacoşa în spinare şi pleacă împreună cu alte surate, vorbind de zor în limba romani.

Mulţumiţi şi nemulţumiţi

 

În aşteptarea taxiului şi a familiei care să o ajute cu baxurile cu alimente, o bătrână aduce mulţumiri autorităţilor. Nu ştie că primarul, pe care îl ridică în slăvi, nu are decât rolul de intermediar, că fondurile vin din stocurile de intervenţie comunitare către persoanele cele mai defavorizate din România. Femeia spune că în restul timpului cerşeşte în centrul oraşului şi că are în grijă cinci nepoţi orfani. Acum este însoţită de o nepoată şi aşteaptă taxiul să le ducă acasă cu alimentele. „Hai că vine tata cu taxiu’!“, o strigă fata pe bătrâna adusă de spate. Bărbatul, înţolit în haine din Târgul Romaneşti, coboară, înşfacă produsele alimentare şi le pune în portbagaj.

Câteva tinere spun că, pe lângă făină şi zahăr, ar fi fost bine să primească şi alte alimente. „Era bine să ne dea şi nişte orez, ulei, bulion. Nici o bucată de carne nu strica. La copii nişte dulciuri, că vin şi pentru ei sărbătorile“, se plânge Claudia Pascu.

Un bărbat cu sacoşa de rafie în spate spune că îşi ajută soacra. A venit cu maşina, dar mai ia şi câţiva cunoscuţi, cărora le este greu cu zecile de kilograme de produse. Mihu Constantin şi-a făcut ieşirea din spital, ca să-şi ridice ajutoarele, dar unitatea sanitară i-a oprit buletinul, pentru că nu are bani să plătească spitalizarea. Acum a luat o adeverinţă de la primărie să demonstreze că beneficiază de ajutor social, că altfel nu putea să-şi ridice bruma de alimente.

Alt bărbat apelează la telefonul mobil pe cineva apropiat: „Vino mai repede că e coadă aicea!“.

Persoanele defavorizate îşi pot ridica alimentele până joi, 13 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII