11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate99 de rezidenţi au câştigat procesul cu Ministerul Sănătăţii

99 de rezidenţi au câştigat procesul cu Ministerul Sănătăţii

În timp ce angajaţii din sănătate sunt bombardaţi cu promisiuni electorale de mărire cu 20% a salariilor începând de anul viitor, Ministerul Sănătăţii este acuzat că ignoră drepturile salariale existente.

 

O parte din medicii rezidenţi craioveni au câştigat procesul privind acordarea de la 1 ianuarie 2007 a salariului minim pentru studii superioare de 880 de lei. Potrivit Sindicatului Medicilor Promedica, până acum, medicii rezidenţi reprezentaţi de sindicat au obţinut 99 de hotărâri definitive şi irevocabile, iar alte 16 procese sunt pe rol. „Există o Lege a salarizării, care nu este respectată chiar de cei care ne conduc. Probabil Ministerul Sănătăţii a ignorat legea ca să facă economie, altă justificare nu văd“, a precizat dr. Mihai Florea, liderul Promedica.

Florea nu a exclus posibilitatea ca, în perioada următoare, şi alţi medici rezidenţi din cei peste 800 existenţi în Dolj să dea în judecată statul pentru a-şi obţine drepturile salariale restante.

Între timp, rezidenţii care au obţinut câştig în instanţă aşteaptă ca hotărârea judecătorească să fie pusă în aplicare cât mai repede. Hotărârea urmează să ajungă zilele acestea şi la Spitalul de Urgenţă Craiova, unitatea sanitară în care îşi desfăşoară activitatea cei 99 de rezidenţi şi căreia ministerul îi virează salariile acestora.

 

Se anunţă noi procese

 

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că ştia de această situaţie şi a solicitat Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj – reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu – încă de la începutul anului 2008, fonduri mai mari pentru acoperirea salariilor mărite şi a tichetelor de masă, dar nu a primit nici un răspuns. „Aşteptăm hotărârea judecătorească şi, în momentul în care vom intra în posesia ei, o vom trimite la minister şi vom cere banii necesari“, a adăugat Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.

Medicii rezidenţi nu sunt singurii care acuză Ministerul Sănătăţii de nerespectarea legislaţiei privind drepturile salariale. Sindicatul SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova a fost mandatat de 38 de angajaţi ai ASP Dolj care îşi desfăşoară activitatea în unităţi sanitare din Băileşti şi Calafat, Laboratorul de Igienă a Radiaţiilor Craiova, Laboratorul de Microbiologie şi Biochimie Craiova şi laboratoarele de igienă din Calafat şi Băileşti să dea în judecată unităţile în care lucrează pentru neacordarea tichetelor de masă pe ultimii trei ani. Nici medicii din cabinetele şcolare nu au stat deoparte. Aceştia s-au judecat cu spitalul pentru tichete de masă şi au câştigat. Procesele se ţin lanţ şi în ceea ce priveşte unele sporuri, cum ar fi cele pentru condiţii deosebit de grele acordate cadrelor medicale din secţiile de urgenţă. Cadrele medicale din aceste secţii finanţate integral de Ministerul Sănătăţii se plâng că nu au primit sporurile cuvenite, de la 1 februarie 2008, şi au dat la rândul lor în judecată spitalul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS