10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbulanţe ultradotate zac în curţile şoferilor

Ambulanţe ultradotate zac în curţile şoferilor

Unele dintre cele mai dotate autosanitare pe care le deţine Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj sunt nefolosite din cauză că medicii de familie din patru localităţi refuză să asigure turele de noapte.

Mai multe ambulanţe marca Fiat Punto stau nefolosite în curţile şoferilor care le-au luat în primire, pentru că, spun aceştia, medicii de familie din patru localităţi gorjene refuză să asigure tura de noapte. Salvările au fost distribuite în Tismana, Logreşti, Mătăsari şi Căpreni, iar una a fost oprită la Târgu Jiu.

Directoarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, Jana Prejbeanu, a spus că alt motiv al neutilizării maşinilor este lipsa cadrelor medicale de specialitate în judeţ: „Nu am avut până în luna octombrie medici pentru aceste ambulanţe. Pentru a putea ieşi în cursă, noi ar trebui să avem trei medici pe tură. Pentru că în cele patru localităţi nu există posibilitatea garării maşinilor la centrele de permanenţă, şoferii le-au luat acasă“.

 

Primarul din Logreşti nu a văzut maşina

 

Edilul-şef din Logreşti a declarat că nu a văzut nici o ambulanţă circulând prin localitate: „Nici nu ştiam că avem în comună o ambulanţă marca Fiat, utilată corespunzător. De trei luni, de când sunt eu primar, nu am văzut-o niciodată“, a spus Ion Băluţă.

Medicul Jana Prejbeanu a spus că la Logreşti medicii au refuzat să ia în comodat autosanitara: „Aceste salvări pot fi folosite numai dacă şoferul este însoţit de medic sau dacă acesta din urmă o ia pe semnătură şi o conduce chiar el. Or, aceştia refuză“.

La Căpreni, desfiinţarea Centrului de Permanenţă a însemnat şi neutilizarea autosanitarei primite. „Şoferul o ţine acasă pentru că nu are ce face. El are altă ambulanţă pe care o foloseşte şi pe cea mică o ţine acasă. Asta este! Eu nu mai înţeleg: când nu aveam ambulanţă, ne înjurau oamenii, iar acum, când este, medicii spun că nu se trezesc noaptea, că le este greu şi nu sunt plătiţi“ a mai spus directoarea ASP.

 

40.000 de lei stau în garaj

 

La Tismana, localitate cu pretenţii de oraş, atât Centrul de Sănătate, cât şi cel de permanenţă s-au desfiinţat, iar cei 5.000 de locuitori beneficiază de servicii medicale asigurate de doar patru medici de familie. „Sunt două ambulanţe, dar nu este folosită decât una. Din câte ştim, cealaltă se află în Topeşti, sat aparţinător oraşului, în curtea şoferului“, a declarat viceprimarul Marian Slivilescu. „Am dublă specialitate, pot să fac faţă turelor de noapte, dotări sunt. Eu ştiu foarte bine cum stă treaba cu regimul ambulanţelor. Nu văd de ce colegii mei ar refuza reînfiinţarea Centrului de Permanenţă, pentru că vom fi mai bine plătiţi“, a adăugat el.

O ambulanţă este dotată cu aparatură în valoare de 40.000 de lei, fiind destinată transportului personalului calificat medical, dar şi pentru asigurarea consultaţiilor şi a tratamentului la domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU