Acasă Actualitate Acuzarea lui Băsescu şi a României de antisemitism este nefondată, spune ambasadorul...

Acuzarea lui Băsescu şi a României de antisemitism este nefondată, spune ambasadorul român în Israel

Recentele acuzaţii de antisemitism aduse preşedintelui Traian Băsescu şi poporului român sunt nefondate şi pot induce opinia publică în eroare, a arătat ambasadorul român din Israel printr-un drept la replică trimis ziarului israelian Haaretz, care a publicat un articol critic la adresa României.

"Recentele acuzaţii de antisemitism aduse preşedintelui Traian Băsescu şi poporului român sunt nefondate şi pot induce opinia publică în eroare. Profanarea unor morminte din Cimitirul Evreiesc din Bucureşti reprezintă un incident foarte grav care nu reflectă în nicio măsură relaţiie dintre România şi comunitatea evreiască", scrie ambasadorul român Edward Iosiper în Haaretz, care a oferit un spaţiu extrem de redus pentru dreptul la replică solicitat de partea română.

Cotidianul israelian Haartez a publicat dumincă un comentariu al istoricului israelian Cellu Rozenberg. Acesta scria că antisemitismul este încă răspândit în România, aşa cum demonstrează recenta distrugere a unui mare număr de morminte din Cimitirul Evreiesc de la Bucureşti, dar şi o declaraţie a preşedintelui Băsescu, care a omis Israelul într-o enumerare a ţărilor vecine Siriei, dar nu a uitat de "Palestina".

"Se ştie că preşedintele României nu este deosebit de educat, dar ca fost căpitan de vas te-ai fi aşteptat de la el să ştie măcar puţină geografie şi istorie. I-a scăpat că nu există încă o ţară numită Palestina, dar există una – ce-i drept mică, dar există, la frontiera cu Siria – una numită Israel?", a scris Rozenberg. "Este păcat că Ministerul de Externe (israelian – n.r.) nu a găsit de cuviinţă să răspundă ferm acestor remarci, dar nu este prea târziu", se încheia comentariul istoricului israelian.

Ambasadorul român Edward Iosiper a explicat că "declaraţia lui Traian Băsescu a fost trunchiată şi scoasă din context". De fapt, arată Iosiper, "declaraţia făcea referire tocmai la negocierile Israelului cu Siria".

Pe de altă parte, ambasadorul a arătat că oficialii români şi-au manifestat indignarea în privinţa profanării a o sută de morminte din Cimitirul Evreiesc din Bucureşti. "Preşedintele, premierul şi ministrul de justiţie şi-au exprimat consertarea faţă de cele întâmplate şi s-au declarat solidari cu comunitatea evreiească", evidenţiază diplomatul.

În replica părţii române mai este subliniat că România "face eforturi susţinute pentru a-şi rezolva problemele trecutului şi să promoveze conştientizarea Holocaustului". Printre aceste măsuri, Iosiper enumeră instituirea unei zile comemorative a Holocaustului şi a înfiinţării unui Institut pentru studiul Holocaustului, cât şi introducerea educaţiei despre Holocaust în materia predată în şcoli.

"România este de asemenea activă în combaterea antisemitismului, găzduind în 2007 o întrunire ministerială a OSCE şi o altă întrunire regională pe acest subiect în septembrie", insită ambasadorul român.

În ediţia în limba ebraică a ziarului Haaretz au apărut alte două replici în apărarea României, sub semnătura fostului  ambasadorului israelian la ONU Eliezer Palmor şi a lui David Shlomo, conducătorul unui cerc cultural romanesc din Kiriat Bialik. '

Exit mobile version