17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe instalează radare în Dolj

Se instalează radare în Dolj

Poliţia Rutieră anunţă că, în viitorul apropiat, se vor instala radare fixe pe drumurile naţionale şi europene din judeţ. Măsura este o consecinţă a creşterii îngrijorătoare a numărului de accidente grave, soldate cu morţi şi răniţi.

Radarele fixe vor fi montate pe cel puţin cinci drumuri din judeţ, în primă fază.

Potrivit lui Stelian Nicolaescu, şeful Poliţiei Rutiere Dolj, „capcanele“ pentru şoferii vitezomani vor fi montate pe DN 65 Craiova – Balş, DE 70 Craiova – Filiaşi, DN 56 Craiova – Calafat, DN 55 – care leagă municipiul de Bechet, şi pe drumul naţional DN 6 Craiova – Leu.

„În prezent există un protocol de colaborare încheiat între inspectorat şi o firmă acreditată de minister pentru a instala şi pune în funcţiune radarele fixe. Este nevoie de aprobarea consiliilor locale din localităţile unde acestea vor fi instalate, urmând ca 40% din cuantumul amenzilor de circulaţie să intre în contul primăriilor. Deocamdată, nu pot spune despre ce localităţi este vorba, dar se estimează, în final, vor fi instalate şase-opt radare fixe în Dolj“, a declarat Nicolaescu. Poliţia speră ca montarea radarelor fixe să determine şoferii să circule conform regimului de viteză impus pe drumurile publice, aparatele făcând inutile detectoarele de radar deoarece antenele radio nu emit în direcţia automobilelor.

Pe scurt, radarul fix te „ia“ după ce ai trecut de el.

 

Statistică neagră

 

Măsura de a monta radare fixe pe drumurile Doljului vine ca o consecinţă a creşterii numărului de evenimente rutiere soldate cu morţi şi răniţi. Potrivit unei statistici a Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj, anul acesta, până în prezent, s-au înregistrat 205 accidente grave de circulaţie, în creştere cu 61 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 71 de persoane, cu 17 mai multe decât în 2007, au murit în urma accidentelor rutiere. Numărul de răniţi grav a crescut cu 52 faţă de anul trecut, ajungând la 162. Nu doar judeţul Dolj eşte fruntaş într-un clasament nedorit. „Toate judeţele mari ale ţării au înregistrat creşteri la aceste capitole. Pe de altă parte, nu stăm bine nici la nivel naţional“, a explicat Marius Stamin, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere. Pe drumurile din România s-au înregistrat în 2008 8.372 de accidente grave de circulaţie, numărul fiind cu 1.609 incidente mai mare decât perioada similiară a lui 2007. 2.388 de oameni au murit în accidente rutiere în 2008, cu 157 mai mulţi decât în 2007. În ceea ce priveşte numărul de răniţi grav, anul acesta s-au înregistrat cu 1.834 de victime mai multe decât în 2007, totalul „la zi“ fiind de 7.429 de persoane cu vătămări corporale grave în urma accidentelor rutiere.

 

Mii de maşini, mii de şoferi

 

Viteza excesivă se regăseşte printre principalele cauze ale producerii de accidente rutiere, „pe podium“, alături de neacordarea de prioritate şi traversarea neregulamentară a străzii de către pietoni. În ceea ce priveşte Doljul, alte cauze indentificate de reprezentanţii Poliţiei Rutiere sunt şi creşterea numărului de automobile pe drumurile publice şi a numărului posesorilor de permise de conducere. Parcul auto din Dolj cuprinde 131.000 de autovehicule, numărul acestora crescând cu 8.620 din 2007 până în prezent. Este vorba strict de maşinile cu numere de înmatriculare româneşti.

În evidenţe sunt înregistrate 174.280 de persoane care au permise de conducere, statistica indicând faptul că, de la sfârşitul anului trecut până în penultima lună a lui 2008, aproximativ 13.000 de doljeni au obţinut permise auto. „Trebuie ţinut cont şi de faptul că drumurile din judeţ sunt tranzitate zilnic de circa 32.000 de maşini. Deşi parcul auto a crescut şi, de asemenea, numărul posesorilor de permise, este vorba în primul rând de nerespectarea regulilor de circulaţie şi a conduitei preventive, lucruri care, în Dolj, lasă de dorit“, a mai declarat Nicolaescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII