5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBarack Obama-preşedinte al SUA

Barack Obama-preşedinte al SUA

Candidatul democrat la preşedinţia Americii, Barack Obama, a ieşit victorios din cursa pentru Casa Albă. El va deveni astfel cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite şi, totodata, primul american de culoare care ocupă funcţia supremă la Casa Alba, din întreaga istorie a Statelor Unite.
Democratul Barack Obama a spus în faţa zecilor de mii de susţinători, la Chicago, că acum s-a scris istorie şi că s-a dovedit că în America totul este posibil, conform CNN.
"Dacă ar fi cineva ce se îndoieşte că în America toate lucrurile sunt posibile, dacă se întreabă dacă visul părinţilor întemeietori încă există sau pune sub semnul întrebării democraţia noastră, ei au primit acum răspunsul. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat în campanie, mai ales celui care m-a însoţit în drumul acesta, vicepreşedintele Biden. Nu m-aş afla aici acum fără sprijinul celui mai bun prieten din ultimii 16 ani, temelia familiei nosstre, iubirea vieţii mele, următoarea Primă Doamnă, Michelle Obama", a declarat preşedintele nou ales. "Sasha şi Maria, v-aţi câştgat pe deplin căţeluşul care va veni cu noi la Casa Albă!. Deşi nu mai este cu noi, ştiu că bunica mea ne priveşte de undeva de sus. Mi-e dor de toţi, recunoştinţa mea către familie este nemăsurată", a spus Obama.
Sondajele preelectorale îi dădeau lui Obama un avans de până la 11 procente în faţa rivalului său republican, John McCain.
Cu toate acestea, puţini se aşteptau la o victorie atât de covârşitoare a taberei democrate: la ora 6:00, ora României, când s-au închis şi ultimele secţii de vot din partea continentală a Americii, estimările CNN arătau că Obama a câştigat 338 de electori, mai mult decât dublu faţă de cei 155 de electori ai lui McCain.
Totusi, voturile din câteva state cheie încă se numără.
Alegerea lui Obama este istorică într-o ţară unde populaţia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot în urmă cu numai jumătate de secol. "Cine ar fi crezut în urmă cu 40 de ani că un negru, pe nume Barack Obama, va deveni într-o zi candidat al Partidului Democrat?", sublinia însuşi învingătorul alegerilor prezidenţiale de marţi, în urmă cu câteva luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII