Acasă Actualitate Vosganian impune restrângerea cheltuielilor publice pentru menţinerea deficitului la 2,3% din PIB

Vosganian impune restrângerea cheltuielilor publice pentru menţinerea deficitului la 2,3% din PIB

Cheltuielile de pentru deplasări şi protocol vor fi reduse, iar autorităţile publice nu vor mai încheia contacte noi începând cu luna noiembrie, au decis azi membrii Executivului, la propunerea ministrului Finanţelor, astfel încât deficitul bugetar să fie menţinut în limita a 2,3% din PIB în 2008.

Ministrul Finanţelor a propus, în şedinţa de astăzi a Executivului, reanalizarea alocării resurselor bugetare pe ultimele două luni ale anului 2008, "pentru a contracara accentuarea dezechilibrelor macroeconomice şi pentru a menţine o limită sustenabilă plăţilor care se fac din buget", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

Vosganian a propus, în acest scop, reducerea cheltuielilor bugetare sub limitele aprobate printr-un "management administrativ eficient" sau prin suspendarea sau amânarea unor acţiuni, o "abordare prudentă" a angajărilor de personal şi a acordării primelor, dar şi diminuarea "până la strictul necesar" a cheltuielilor de protocol şi pentru deplasări.

Autorităţilor publice le este totdată interzisă încheiarea oricăror contracte noi începând cu luna noiembrie. Utilizarea sumelor din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se va face doar pentru destinaţiile prevăzute în Legea finanţelor publice, respectiv pentru cheltuieli urgente sau neprevăzute.

Ministrul Finanţelor a interzis totodată mutarea fondurilor de la un capitol la altul în cadrul bugetului unui minister, fără acordul membrilor Guvernului.

Decizia vine în contextul în care, în ultimii ani, execuţia bugetară s-a caracterizat prin menţinerea unui buget excedentar în primele 10-11 luni ale anului şi trecerea pe deficit abia în noiembrie sau decembrie, când statul cheltuia echivalentul a 3-4% din PIB.

În 2008, bugetul de stat consolidat înregistra un deficit de circa 1,5% din PIB după primele zece luni, potrivit unei declaraţii a ministrului Vosganian.

Exit mobile version