12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmericanii îşi aleg azi preşedintele

Americanii îşi aleg azi preşedintele

Milioane de americani sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a-şi alege preşedintele.

Candidatul democrat, Barack Obama, a înregistrat prima victorie într-o localitate unde scrutinul s-a încheiat deja. Alegerile s-au încheiat deja în Dixville, o micuţă localitate din statul New Hampshire, unde sunt doar 21 de alegători şi unde Barack Obama a obţinut 15 voturi.

Lupta însă este abia la început. Până acum au votat anticipat sau prin corespondenţă doar 24 din cele peste 153 de milioane de americani înscrişi pe listele electorale. În acest moment sunt deschise cele mai multe secţii de votare de pe coasta de est, iar în orele următoare se vor deschide treptat şi secţiile din statele centrale şi cele de pe coasta de vest.

Ultimii care vor vota vor fi americanii din Alaska şi Hawaii, unde secţiile se vor deschide la ora 18:00, respectiv, ora 19:00, ora României. Primele rezultate ale scrutinului ar putea fi anunţate de către marile televiziuni americane după miezul nopţii, pe baza sondajelor după ieşirea de la urne. Dacă unul dintre cei doi candidaţi va avea un avans mare faţă de rivalul său, rezultatul va fi cunoscut imediat după închiderea secţiilor de vot. În cazul în care cursa va fi strânsă, anunţul va mai întârzia câteva ore.

Victoria îi va reveni celui care va obţine 270 din cele 538 ale Colegiului Electoral. Analiştii consideră că învingătorul nu va fi cunoscut mai devreme de mâine, ora 06:00, ora României.

Odată cu preşedintele, alegătorii sunt chemaţi să voteze o treime din membrii Senatului şi, respectiv, din Camera Reprezentanţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS