Acasă Actualitate România, lacune la spălarea banilor

România, lacune la spălarea banilor

Perioade „nejustificat de lungi“ pentru obţinerea unei sentinţe în cazuri de spălare de bani, personal insuficient pentru autorităţile de supervizare din domeniu şi incapacitatea de a identifica persoanele expuse sunt câteva dintre lacunele evidenţiate de un raport al Consiliului Europei publicat ieri. Raportul analizează implementarea standardelor internaţionale şi europene pentru combaterea spălării de bani şi a finanţării mişcărilor teroriste în România, evaluează nivelul de aplicare a recomandărilor Financial Action Task Force (FATF) şi include un plan de acţiune recomandat pentru îmbunătăţirea sistemului de prevenire a spălării banilor şi a finanţării terorismului (AML/CFT).

Din aprilie 2002, când s-a desfăşurat ultima evaluare, România a trecut la o „abordare completă“ a infracţiunilor ce pot fi comise în domeniu. Mita sub forma „micilor atenţii“ a fost inclusă pe lista infracţiunilor şi a fost introdusă răspunderea juridică a instituţiilor. De asemenea, sunt confiscate bunurile şi câştigurile sau echivalentul lor, în caz de spălare de bani şi de finanţare a terorismului.

Raportul constată că legislaţia în domeniu este în vigoare şi pare să corespundă cerinţelor internaţionale. Totodată, comisia de evaluare şi-a manifestat îngrijorarea în legătură cu perioadele de timp „nejustificat de lungi“ dintre începerea anchetei şi pronunţarea sentinţei. Au existat sentinţe finale în cinci cazuri de spălare de bani, iar evaziunea fiscală este cea mai frecventă infracţiune în domeniu. În 2004, au fost introduse în textul legii referiri separate la finanţarea terorismului, dar tentativa de a comite această infracţiune nu este avută în vedere, atrage atenţia documentul. La momentul efectuării evaluării, aceste prevederi nu fuseseră încă aplicate în nici o investigaţie sau anchetă.

Exit mobile version