Acasă Actualitate Fotbal: România-Franţa 2-2, într-un meci din grupa a 7-a a preliminariilor CM...

Fotbal: România-Franţa 2-2, într-un meci din grupa a 7-a a preliminariilor CM 2010

Echipa naţională a României a remizat sâmbătă, la Constanţa, scor 2-2, cu reprezentativa Franţei, într-un meci din cadrul grupei a 7-a a preliminariilor CM 2010, după ce a avut un avantaj de două goluri în minutul 17 al jocului, informează NewsIn.

ROMÂNIA – FRANŢA 2-2 (Fl. Petre 6, Goian 17 / Ribery 37, Gourcuff 69)

România: Lobonţ – Ogăraru, Tamaş, Goian, Raţ – Cociş, Mureşan, Chivu – Fl. Petre (G. Bucur 75), Mutu (Costea 75), Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.

Franţa: Mandanda – Sagna, Boumsong, Abidal, Evra – Diarra, Toulalan – Malouda (Benzema 39), Ribery (Briand 90+1), Gourcuff – Henry. Selecţioner: Raymond Domenech.

Cartonaşe galbene: Goian 17 / Boumsong 42, Toulalan 63

Arbitri: Frank De Bleeckere – Peter Hermans, Alex Verstraeten (toţi din Belgia).

Stadion: Farul (Constanţa) Spectatori: 12.000

Cum s-au marcat golurile:

1-0, min. 6: Goian a trimis o pasă în adâncime pentru Marica, mingea a trecut de acesta, a ajuns la Florentin Petre, care l-a învins pe Mandanda cu un şut de la aproximativ 13 metri.

2-0, min. 17: Florentin Petre e executat un corner de pe partea dreaptă, iar Goian a reluat cu capul în poartă din marginea careului de şase metri.

2-1, min. 37: Franck Ribery a redus din handicap cu un şut imparabil de la 14 metri, după o fază de atac colectivă a francezilor.

2-2, min. 69: Gourcuff l-a văzut puţin ieşit din poartă pe Lobonţ şi a înscris cu un şut sub bară de la aproximativ 30 de metri.

Căpitanul echipei naţionale a Franţei, Patrick Vieira, a suferit o contractură musculară la încălzirea dinaintea meciului cu România şi locul său în primul 11 a fost luat de Alou Diarra. Mijlocaşul lui Inter Milano a fost anunţat titular de Raymond Domenech pentru acest meci, el fiind trecut pe foaia de joc, dar la şedinţa de încălzire care a avut loc cu 30 de minute înainte de startul partidei a suferit o contractură musculară şi nu a mai putut fi folosit.

În minutul 9, Florentin Petre a pătruns în careul francez, a încercat să dea mingea pe lângă Evra, dar acesta a oprit balonul cu mâna, însă arbitrul a lăsat jocul să continue, iar adversarii au putut porni pe contraatac.

În minutul 36, Henry a dejucat pasul la ofsaid al apărării României şi a reluat din semifoarfecă, de la şase metri, dar Lobonţ a respins balonul în afara careului.

În minutul 64, Lobonţ a reuşit parada meciului după ce a respins un şut puternic al lui Henry la colţul lung, iar câteva secunde mai târziu a plonjat spectaculos, în partea cealaltă, la şutul lui Gourcuff din marginea careului.

Imediat după finalul primei reprize, numele mijlocaşului Gabriel Mureşan a fost strigat de întreg stadionul, care l-a felicitat astfel pentru evoluţia bună din prima parte a jocului.

La începutul primei reprize, un grup de suporteri a afişat, în semn de nemulţumire, un banner pe care scria "Fără străini în naţională", aluzie la faptul că în ultima vreme s-a pus în discuţie naturalizarea mai multor fotbalişti străini din Liga I.

Fundaşul Dorin Goian va rata următoarea partidă a României din aceste preliminarii, cu Serbia, după ce a primit un cartonaş galben pentru că s-a urcat pe gard după ce a marcat golul doi al tricolorilor. Acesta va fi suspendat automat o etapă pentru cumul de cartonaşe, după ce a mai fost avertizat şi în partida cu Lituania.

Selecţionerul Victor Piţurcă nu i-a inclus în lotul pentru acest meci pe Iulian Tameş, Mihăiţă Neşu, Bogdan Stancu şi George Galamaz, în timp ce la francezi au văzut meciul din tribună Anelka, Sinama-Pongolle, Squillaci şi Clichy.

Franţa a fost încurajată la Constanţa de aproximativ 180 de suporteri, dintre care 150 au luat loc în sectorul rezervat oaspeţilor, iar alţi 30 în apropierea tribunei oficiale a arenei constănţene. După ce elevii lui Domenech au egalat situaţia de pe tabelă, fanii francezi au dominat fondul sonor, deşi aveau în faţă peste 11.000 de români.

La partidă a asistat şi antrenorul lui Internazionale Milano, Jose Mourinho. Portughezul a ajuns sâmbătă în Bucureşti cu o cursă de linie şi a fost preluat de la aeroport de Ioan Becali, cel care l-a şi invitat în România. La Constanţa, Mourinho a mers cu un avion particular, alături de fraţii Ioan şi Victor Becali, dar şi de patronul Stelei, Gigi Becali. În tribune s-au mai aflat şi Gheorghe Hagi sau Cătălina Ponor.

Mijlocaşul francez Yoann Gourcuff a marcat împotriva României primul său gol din carieră pentru echipa naţională a ţării sale, după ce în luna august şi-a făcut debutul, în amicalul cu Suedia. Acesta e legitimat la Bordeaux, adversara campioanei CFR Cluj din Liga Campionilor.

Veteranul echipei naţionale, Florentin Petre (32 de ani), a înscris împotriva Franţei al şaselea său gol pentru România, după ce a fost convocat de urgenţă pentru acest meci în urma accidentării lui Bănel Nicoliţă. Ultima reuşită a mijlocaşului de la Terek Groznîi fusese consemnată în 2007, contra Luxemburgului, atunci când a avut loc o situaţie asemănătoare şi a fost chemat la naţională tot după accidentarea unui alt jucător.

Fundaşul Dorin Goian a marcat, sâmbătă, împotriva Franţei, golul cu numărul 1.000 din istoria echipei naţionale a României, la 86 de ani de la primul meci internaţional al tricolorilor. Primul meci internaţional al echipei României s-a disputat la 8 iunie 1922, la Belgrad, atunci când a câştigat cu scorul de 2-1 în faţa Iugoslaviei, prima reuşită din istorie aparţinându-i lui Francisc Ronnay, legitimat atunci la CAO Oradea.

În urma acestui rezultat, România rămâne fără victorie împotriva Franţei de peste 36 de ani. Ultimul succes al tricolorilor în faţa francezilor s-a înregistrat pe 8 aprilie 1972, în urma golurilor marcate de Anghel Iordănescu şi Cornel Dinu, care mai apoi au fost şi selecţioneri ai naţionalei. În total, România şi Franţa s-au întâlnit de 11 ori, dintre care tricolorii s-au impus în trei rânduri, două s-au încheiat la egalitate, iar restul au fost câştigate de "cocoşii galici".

Tot sâmbătă, în Grupa a 7-a, s-au mai disputat jocurile: Insulele Feroe-Austria, scor 1-1, şi Serbia-Lituania, scor 3-0.

Clasament: 1. Serbia 6p (6-2), 2. Lituania 6p (5-3), 3. Austria 4p (4-4), 4. Franţa 4p (5-6), 5. România 4p (3-5), 6. Feroe 1p (1-4).

La 15 octombrie se vor disputa partidele: Austria-Serbia şi Lituania-Insulele Feroe.

Exit mobile version