21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de pelerini la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Mii de pelerini la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Mii de pelerini s-au aşezat la coadă încă de dimineaţă dimineaţă, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, numărul acestora ajungând la peste 3.000 de persoane la orele 10.00, potrivit estimărilor jandarmilor.

"Fiind week-end, s-a creat posibilitatea ca pelerinii să se închine încă de astăzi la moaşte. Ne aşteptăm la un aflux mare de pelerini, în condiţiile în care majoritatea oamenilor nu merg astăzi la serviciu. Acum, estimările noastre arată că au ajuns în jur de 3.000 de pelerini, care formează o coadă de peste 500 metri. De obicei, cel mai mare număr de pelerni este în ziua de 14 octombrie", a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei ieşene, lt. Mihai Cojocariu.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase în această dimineaţă, într-o scurtă procesiune pe bulevardul din faţa Mitropoliei şi în jurul Catedralei, ulterior fiind depuse în catafalcul din curtea mitropolitană pentru ca pelerinii să se închine la ele.

În acest an, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva se va desfăşura pe parcursul a cinci zile. Alături de moaştele Sfintei Parascheva, Mitropolia Moldovei şi Bucovina va depune în catafalc moaştele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ce vor fi aduse, duminică, de Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu.

Pentru prima dată de când se organizează hramul la Iaşi, moaştele celor doi sfinţi vor fi scoase în procesiune pe străzile Iaşului în cursul serii, credincioşii urmând a purta lumânări aprinse. O altă modificare în desfăşurarea evenimentului, faţă de anii trecuţi, constă în montarea unei tribune în faţa Catedralei Mitropolitane, destinată invitaţilor la sărbătoare. Asfel, politicienii nu vor mai avea acces în lăcăşul de cult, pe 14 octombrie, când se va oficia Sfânta Liturghie.

În perioada hramului, peste 1.400 de forţe de ordine au fost mobilizate pe străzile centrale ale Iaşului pentru a asigura liniştea publică atât la sărbătoarea religioasă cât şi la manifestările ce se desfăşoară în cadrul Zilelor Iaşului.

Pentru buna desfăşurare a acestor evenimente, circulaţia în centrul oraşului a fost limitată, o serie de străzi fiind închise traficului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS