Acasă Actualitate Instruiţi să acceseze fonduri europene

Instruiţi să acceseze fonduri europene

Peste 500 de întreprinzători doljeni din mediul rural au fost învăţaţi cum să contracteze fonduri europene. Interesul celor mai mulţi locuitori din această zonă cu privire la subiectele legate de UE este însă scăzut.

Federaţia Patronatelor din Regiunea Oltenia (F-PRO) a implementat, în perioada 2 iunie – 10 octombrie, proiectul „Europa – o casă nouă cu obiceiuri noi: conştientizarea populaţiei rurale din judeţul Dolj privind oportunităţile şi perspectivele pe care le oferă integrarea României în Uniunea Europeană“. Rolul acestui proiect a fost acela de a conştientiza populaţia în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene şi de a îmbunătăţi nivelul de promovare şi înţelegere a rolului UE în mediul rural. Proiectul a constat în organizarea de cursuri şi dezbateri pe teme europene cu cetăţenii din cinci comune din Dolj (Daneţi, Bârca, Verdiţa, Pieleşti, Malu-Mare). „Din păcate, la astfel de campanii de informare răspunde acelaşi grup de oameni – intelectuali, funcţionari, reprezentanţi ai autorităţilor locale. Interesul celorlalţi membri ai comunităţilor rurale este destul de scăzut, ceea ce nu este în regulă“, a declarat Radu Zlatianu, managerul proiectului, care a explicat că oamenii din mediul rural sunt interesaţi de temele legate de subvenţii agricole şi de pământ. Potrivit acestuia, la cursurile organizate în cadrul campaniei de informare au luat parte 22 de persoane, iar la cele cinci dezbateri publice au fost aproximativ 500 de participanţi.

 

Proiect de peste 45.000 de lei

 

Acestora li s-au adăugat 210 persoane, care au adresat, prin intermediul unor „urne ale cetăţeanului european“, întrebări legate de procesul de integrare a României în UE, de accesarea fondurilor structurale şi de alte probleme ale satului românesc.

Urnele au fost amplasate în zece sate din Dolj (Işalniţa, Bârca, Leu, Calopăr, Bratovoieşti, Scaieşti, Ţuglui, Castranova, Braloştiţa, Brădeşti). Potrivit persoanelor implicate în proiect, cele mai multe întrebări au venit din partea locuitorilor din Bârca, Leu, Castranova şi Brădeşti.

Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Dolj, prin Programul finanţărilor nerambursabile din fondurile bugetului CJ pentru activităţi nonprofit de interes judeţean şi este cofinanţat de F-PRO. „Valoarea proiectului se ridică la 45.460 de lei, din care cea a grantului reprezintă aproximativ 90% (40.204 lei). Contribuţia F-PRO este de 5.256 de lei“, a precizat Radu Zlatianu.

Exit mobile version