5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoserv-urile, absorbite de complexurile energetice

Termoserv-urile, absorbite de complexurile energetice

Complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova vor absorbi unităţile Termoserv aferente, umflându-şi organigrama cu peste 2.300 de salariaţi. Mărirea schemei de personal ar putea îngreuna privatizarea. Motivaţia fuziunii: scutirea plăţilor de TVA în relaţiile comerciale.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat ieri că şi-a dat avizul pentru declanşarea procesului de fuziune a Complexurilor Energetice (CE) Craiova, Turceni şi Rovinari cu societăţile Termoserv care le deservesc. Potrivit AVAS, hotărârea privind această fuziune a fost luată în baza Strategiei Energetice a României pentru perioada 2007-2020, aprobată prin HG nr. 1096/2007. Procesul de fuziune presupune elaborarea unui proiect şi depunerea acestuia la ORC, după care va fi publicat în Monitorul Oficial. Abia ulterior, procesul de fuziune efectivă poate avea loc. De asemenea, AVAS precizează că strategia energetică naţională mai prevede „asigurarea finanţării proiectelor de investiţii de mediu şi reabilitări/modernizări din cadrul CE Turceni, Rovinari şi Craiova, prin privatizare sau soluţii alternative“, cu trimitere la intenţia guvernului român de privatizare a celor trei unităţi strategice. Dacă în ceea ce priveşte CE Turceni şi CE Rovinari există varianta includerii în compania naţională energetică, pentru CE Craiova, singura opţiune pare privatizarea (prin listarea la bursă şi vânzarea pachetului majoritar de acţiuni către un investitor strategic).

Unităţile sunt profitabile doar pentru că sunt clienţii termocentralelor

 

În mare, reprezentanţii companiilor Termoserv susţin că fuziunea este o variantă bună. Motivele: scutirea acestor unităţi de participarea la licitaţii pentru lucrările efectuate la complexurile energetice şi de plata TVA.

„Aproximativ 80-90% din lucrări le facem pentru complexul energetic, dar pentru acest lucru participăm la licitaţii ca orice altă societate comercială. Am mai şi pierdut licitaţii, pentru că au venit alte societăţi, cu preţuri mai mici“, a spus Octavian Bărbânţă, directorul Termoserv Turceni. „Probabil că în acest mod cele două unităţi vor fi gestionate mai bine. În al doilea rând, nu se mai pierd bani ca până acum, pentru că se plătea TVA pentru lucrările efectuate“, este de părere Petrică Tănase, directorul Termoserv Craiova.

Potrivit rezultatelor financiare raportate pentru anul 2007, Termoserv Craiova a înregistrat un profit net de aproape 65.000 de euro, la o cifră de afaceri de 11,37 milioane de euro şi datorii scadente după data raportării de 1,41 milioane de euro. Unitatea are 800 de salariaţi şi are ca principal domeniu de activitate producţia generatoarelor de aburi. Termoserv Turceni a raportat pe 2007 o cifră de afaceri de 11,06 milioane de euro şi un profit net de aproximativ 100.000 de euro, în condiţiile în care datoriile scadente după data bilanţului se ridicau la 1,10 milioane de euro. Unitatea are 797 de salariaţi. Conform aceleiaşi surse, Termoserv Rovinari a avut anul trecut o cifră de afaceri de 11,46 milioane de euro şi un profit net de 730.000 de euro, datoriile scadente după data bilanţului fiind de 1,40 milioane de euro. Această unitate are ca principal domeniu de activitate operaţiunile de mecanică generală, numărând 760 de salariaţi. Practic, schema de personal a complexurilor energetice va fi umflată cu peste 2.300 de salariaţi. Dacă măsura fuziunii acestor unităţi cu complexurile energetice este bună rămâne de văzut. AVAS consultă deja UE, după unele informaţii, pentru vânzarea pachetului majoritar de 72,88% din acţiunile CE Craiova -unitate care a înregistrat pe primul semestru din 2008 un profit net de 17,18 milioane de lei, dublu faţă de profitul net pe aceeaşi perioadă a anului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII