10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJumătate din bani, daţi pe mâncare, băutură şi ţigări

Jumătate din bani, daţi pe mâncare, băutură şi ţigări

Aproape jumătate (49,7%) din cheltuielile totale medii ale românilor au fost făcute, în trimestrul al doilea din acest an, pentru alimente, băutură şi tutun, cheltuielile crescând faţă de trimestrul anterior, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în intervalul aprilie – iunie 2008, în medie, de 1.820 de lei lunar pe gospodărie – sau 624 de lei pe persoană – şi au reprezentat 89% din veniturile totale, arată datele Statisticii.
Principalele destinaţii au fost consumul de bunuri alimentare şi nealimentare, servicii, taxe şi impozite, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.
Deşi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare în mediul urban faţă de cel rural cu 500 de lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 80 de lei. Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au reprezentat, în primele trei luni, 43,1% din consumul gospodăriilor.
Pe poziţia secundă au fost cheltuielile legate de locuinţă, cu 13,9%, în special consumul de utilităţi. Băuturile alcoolice şi tutunul au reprezentat 6,6% din totalul cheltuielilor de consum, cu 0,4 puncte procentuale mai mult decât în trimestrul anterior.
Pentru sănătate şi educaţie, românii au alocat sume nesemnificative din totalul cheltuielilor de consum, de 4%, respectiv 0,9%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU