Acasă Actualitate Tun imobiliar de extracţie liberală

Tun imobiliar de extracţie liberală

Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, aplică legile fondului funciar pe sărite. După ce a validat drepturi de proprietate pentru un număr de hectare mai mare decât cele aflate în administrarea Staţiunii didactice Banu Mărăcine, acum semnează ca primarul titluri de proprietate, deşi ştie că pământul nu a fost predat comisiilor locale pe bază de procese-verbale.

 

Încă de la instalarea sa în funcţia de prefect de Dolj, Silviu Dumitru a început să cânte prohodul staţiunilor de cercetare agricolă din jurul Craiovei, ale căror terenuri valorează pe piaţa imobiliară sute de milioane de euro. Extracţia sa liberală, dar apolitică, aşa cum declara la înscăunare, l-a făcut să se gândească la inutilitatea cercetărilor agricole şi la faptul că staţiunea dispune de prea mult teren, imputând cercetătorilor că fac producţie, opinii exprimate de multe ori public. Trecând cu vederea peste faptul că noţiunile sale despre cercetarea agricolă sunt bulversate rău, prefectul, ca şef al comisiei judeţene de fond funciar, a reuşit să încaiere comisiile locale din comunele limitrofe Craiovei. Acestora le-a validat anexele cu dreptul de proprietate pe teritoriul Staţiunii didactice Banu Mărăcine în suprafeţe mult mai mari decât deţine staţiunea. Procedura normală prin care terenurile odată validate trebuie să intre în proprietatea celor în drept este următoarea: emiterea hotărârii comisiei judeţene de validare a dreptului de proprietate, procesul-verbal de delimitare a suprafeţelor puse la dispoziţia comisiilor locale, precum şi procesul-verbal de predare- primire a terenurilor pe care vor fi puşi efectiv în posesie cetăţenii cu drept de proprietate. În realitate, fiecare primar din comunele limitrofe a făcut cum l-a tăiat capul.

 

Frica păzeşte via

 

Comisia locală de fond funciar din comuna Coşoveni, îndată ce a primit procesul-verbal de delimitare a suprafeţelor care i-au fost validate la Staţiunea Banu Mărăcine, a trecut la completarea proceselor-verbale de punere în posesie, prefectura emiţând şi titluri de proprietate. „Comisia judeţeană mi-a dat doar 213 ha la staţiune şi eu mai aveam nevoie de 436 ha. Am trecut la completarea proceselor-verbale, dar nu s-a emis nici un titlu până acum“, a spus Ilie Dumitru, primarul de la Coşoveni.

În localitatea Cârcea, deşi situaţia terenurilor repartizate de Comisia judeţeană de fond funciar este identică, nu s-a împărţit nici o palmă de teren deoarece primarul vrea să respecte legile în vigoare. „Eu nu-mi permit să comit ilegalităţi pentru că membrii Comisiei de fond funciar vor scoate castanele din foc cu mâinile primarilor dacă se va lăsa cu anchete. Deocamdată, am hotărârea Comisiei judeţene de validare a dreptului de proprietate, am procesul-verbal de delimitare a suprafeţelor, dar nu am procesul-verbal de predare primire a suprafeţelor care se pun la dispoziţia comisiei locale. Universitatea din Craiova m-a înştinţat, printr-o adresă, că a cerut în instanţă anularea hotărârii Comisiei judeţene de validare a dreptului de proprietate, lucru pe care-l ştiu toţi primarii din jurul Craiovei şi prefectura. Îmi este teamă că eu, din dorinţa de a respecta legea, voi rămâne fără terenuri, iar cei care
n-o respectă vor lua tot şi atunci să vedeţi scandal. Nu încalc legea pentru nimeni. Procesul-verbal de predare a suprafeţelor ar fi trebuit să fie semnat de noi şi de universitate şi, eventual, de ADS pentru că terenul este doar în administrarea universităţii, proprietar este statul român, prin ADS. De fapt, acesta este şi punctul de vedere al Comisiei judeţene de fond funciar, care în hotărârea de trecere a terenului din domeniul public în domeniul privat, la articolul trei, se spune că protocolul de predare-primire va fi întocmit între Academia de Ştiinţe Agricole (!!!) şi primăriile comunelor, în baza proceselor-verbale de delimitare. Deci procesele-verbale de delimitare stau la baza acestor protocoale. Fără să ni se predea terenul, eu nu pot să fac punerile în posesie. Este logic. Procesul-verbal de delimitare nu ţine loc de proces-verbal de predare-primire. Aşa este şi tipizatul“, a spus primarul localităţii Cârcea, Valerică Pupăză.

 

Prefectul face legea

 

Rectorul Universităţii din Craiova, prof. dr. Ion Vladimirescu, a aflat din presă că Staţiunii didactice Banu Mărăcine, aflată în administrarea universităţii, i s-au luat toate terenurile. El susţine că niciodată Comisia judeţeană de fond funciar nu a informat universitatea despre intenţia de a desfiinţa staţiunea prin preluarea terenurilor, acest lucru făcându-l mult mai târziu, după ce a validat drepturile de proprietate ale cetăţenilor din comunele limitrofe Craiovei. „În acest moment intră cetăţeni dirijaţi de anumiţi factori interesaţi în privinţa acestor terenuri şi fac deja măsurători şi delimitări, îi intimidează pe angajaţii staţiunii, fără să se fi luat legătura cu conducerea acesteia sau cu cea a universităţii, pentru că staţiunea face parte din structura Universităţii din Craiova. Distrugem ceea ce s-a construit zeci de ani, pentru că este nevoie de sute de miliarde de lei pentru construirea unei astfel de entităţi. Am deschis un proces în urma căruia sperăm să redăm cercetării agricole universitare ceea ce i s-a luat“, a mai spus rectorul Vladimirescu. Prefectul Silviu Dumitru, preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar Dolj, a declarat că nu există articol din lege care să-l oblige la întocmirea procesului-verbal de predare-primire a terenurilor validate. „Arătaţi-mi articolul de lege şi atunci discut. De altfel, dumneavoastră m-aţi încadrat şi nu mai discut la telefon despre fondul funciar. Dacă doriţi lămuriri veniţi la cabinet, dar, repet, arătaţi-mi articolul de lege!“, a spus prefectul înainte să apucăm să-l întrebăm ceva. Eugen Marinescu, directorul Direcţiei legalitate a actelor din prefectură, a declarat unei agenţii de presă că totul s-a făcut legal, s-au emis deja titluri de proprietate pentru comunele Pieleşti şi Coşoveni, urmând să se facă acelaşi lucru şi la Cârcea. El a mai declarat că nu are nevoie de acele protocoale de predare-primire, deoarece acestea sunt doar o formalitate. În condiţiile în care universitatea a atacat în instanţă hotărârile comisiei judeţene de fond funciar, prin care s-au validat drepturile de proprietate la Staţiunea Banu Mărăcine, se pune întrebarea dacă punerile în posesie ar fi trebuit să se amâne până la finalizarea procesului sau, aşa cum s-a întâmplat în câteva localităţi, trebuia să se mergă înainte şi să se emită titluri de proprietate!

Exit mobile version