Acasă Actualitate Oltenii, campioni la proiecte POR

Oltenii, campioni la proiecte POR

În primul an de funcţionare a Programului Operaţional Regional (POR) în România, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest „Oltenia“ au fost depuse proiecte cu o valoare egală cu 80% din suma totală alocată pe regiune.

 

În Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest „Oltenia“ au fost depuse, până pe 22 septembrie, 115 cereri de finanţare prin POR. Dintre acestea, 80 sunt în proces de evaluare, selecţie şi contractare. „Stăm foarte bine. Avem cele mai multe proiecte depuse şi contractate până în prezent“, a declarat Marilena Bogheanu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest „Oltenia“, la o întâlnire organizată ieri, la Craiova, de Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) cu reprezentanţii presei din regiune.

Valoarea proiectelor depuse până în prezent în regiune se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro, în condiţiile în care pe regiune sunt alocate 620 de milioane de euro.

 

Proiecte de aproximativ 32 de milioane de euro

 

În regiune există deja trei contracte semnate. Unul, al Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, este pentru reabilitarea Drumurilor Judeţene 665 şi 675 C, în valoare totală de peste 92 de milioane de lei (aproximativ 21 de milioane de euro). La acestea se adaugă un proiect al CJ Dolj, de reabilitare şi modernizare a DJ 652, în valoare totală de peste 25 de milioane de lei (aproximativ şase milioane de euro), şi un proiect al Consiliului Local Drăgăşani pentru un drum de ocolire al municipiului Drăgăşani, în valoare totală de peste 22 de milioane de lei (aproximativ cinci milioane de euro).

La aceste trei proiecte deja contractate se adaugă două cereri de finanţare („modernizarea drumurilor de rocadă pentru municipiul Târgu Jiu“ şi „fluidizarea traficului rutier în municipiul Craiova“) aflate deja în curs de contractare.

 

„Cea mai dorită a fost Axa prioritară 2“

 

Pe POR, există şase axe prioritare de intervenţie – Axa 1 (Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere), Axa 2 (Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport), Axa 3 (Îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de sănătate), Axa 4 (Consolidarea mediului de afaceri regional şi local), Axa 5 (Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului) şi Axa 6 (Asistenţă tehnică). „Cea mai dorită a fost Axa prioritară 2. În prezent, sunt în proces de evaluare 130 de proiecte în valoare de 5,4 miliarde de lei“, a declarat Gabriel Friptu, directorul general al Autorităţii de Management pentru POR, din cadrul MDLPL. Preferinţa a fost împărtăşită şi de olteni. „Proiectele din Regiunea de Dezvoltare Regională
Sud-Vest au depăşit alocarea pe această axă cu 158%. Începând cu 16 octombrie, nu se vor mai putea depune proiecte în această zonă de intervenţie“, a precizat Gabriel Friptu. În aceeaşi situaţie sunt şi Regiunile de Dezvoltare Sud-Est şi Nord-Est. „Încet-încet, cam toate regiunile se apropie de suma alocată, deci în perioada următoare cam pentru toate zonele îşi va închide porţile“, a explicat Gabriel Friptu.

 

Greşeli ce duc la respingerea cererilor de finanţare

 

La nivel naţional, în cadrul POR au fost depuse 1.100 de proiecte, dintre care doar 754 (cu o valoare estimată la 7,1 miliarde de lei) au rămas în competiţie.

La nivelul Regiunii Oltenia, dintre cele 115 cereri depuse au fost respinse 35. Principalele motive care au condus la respingerea acestora au fost lipsa unor acte, prezentarea unor documente cu perioada de valabilitate expirată, nerespectarea formatului standard şi completarea parţială a cererii de finanţare. La acestea se adaugă solicitanţi sau proiecte neeligibile, valori ale proiectului peste valoarea maximă eligibilă, precum şi nerespectarea condiţiilor impuse de prevederile schemelor de ajutor de stat. Alte motive de respingere au fost: buget necorelat cu activităţile propuse, soluţia tehnică necorelată cu rezultatul expertizei tehnice, analize financiare greşite, buget întocmit greşit, necorelare între activităţile propuse şi calendarul de realizare.

 

Nouă proiecte în Dolj

În Dolj, există nouă proiecte depuse pe POR (patru ale CJ Dolj, două ale CL Craiova, unu al Universităţii din Craiova, altul al Arhiepiscopiei Craiovei şi unu al CL Filiaşi, care însă s-a retras). Dintre acestea, cinci sunt pe Axa 2 (în valoare totală de peste 51 de milioane de euro) şi trei pe Axa 3 (în valoare totală de aproximativ 21 de milioane de euro).

Exit mobile version