Acasă Actualitate Internele primesc cei mai mulţi bani dintre toate ministerele la a treia...

Internele primesc cei mai mulţi bani dintre toate ministerele la a treia rectificare bugetară

Ministerul Internelor a primit cea mai mare sumă suplimentară la cea de-a treia rectificare bugetară din acest an, peste 1,64 miliarde lei, urmat de Ministerul Muncii, cu peste un miliard de lei, iar pentru administraţiile locale au fost alocaţi încă 1,88 miliarde lei.

Beneficiari importanţi ai acestei rectificări sunt administraţiile locale, care vor primi în plus 1,879 miliarde lei. Din aceşti bani, 500 milioane lei vor fi orientaţi spre cheltuielile de personal din instituţiile din învăţământul preuniversitar. 

Suma alocată în plus Ministerului de Interne depăşeşte 1,64 miliarde lei, banii fiind alocaţi pentru subvenţionarea energiei termice produse în sistem centralizat (200 milioane lei) şi pentru asigurarea salariilor şi pensiilor poliţiştilor. 

Ministerul Muncii va primi în plus aproape 1,06 miliarde lei pentru plata majorată a pensiilor agricultorilor şi pentru plata altor prestaţii sociale, precum alocaţiile pentru copii şi drepturile acordate persoanelor cu handicap.

Bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor a fost suplimentat la capitolul Acţiuni Generale cu peste 938 milioane lei, banii urmând să fie utilizaţi pentru cheltuieli aflate în sarcina statului, precum dobânzile aferente datoriei publice, contribuţia României la bugetul comunitar şi cofinanţarea asistenţei financiare nerambursabile europene.

Ministerul Justiţiei beneficiază suplimentar de 714 milioane lei pentru plata drepturilor salariale câştigate prin sentinţe judecătoreşti de către magistraţi. Ministerul Public primeşte 142,6 milioane lei tot pentru plata drepturilor salariale câştigate prin sentinţe judecătoreşti.

Ministerul Agriculturii primeşte, faţă de alocaţiile de până acum, 600 de milioane lei pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Ministerului Transporturilor i-au fost alocaţi peste 295 milioane lei pentru infrastructura rutieră, iar Ministerul Economiei şi Finanţelor va primi alte 223 milioane lei, în principal pentru asigurarea creşterilor salariale, a primelor de vacanţă, a serviciilor de asistenţă şi reprezentare juridică şi în scopul acordării despăgubirilor civile pentru Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Premierul Tăriceanu a declarat, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului, că Guvernul va aloca în plus 770 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi comunale şi alte 175 milioane lei pentru continuarea programului guvernamental de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor primeşte 150 milioane lei pentru plata acţiunilor prestate în cadrul programului de supraveghere, prevenire şi control al bolilor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi pentru prefinanţarea obiectivelor de investiţii finanţate în cadrul programului SAPARD.

Ministerului Apărării i-au fost alocate peste 144 milioane lei pentru achitarea contribuţiei la structurile specializate NATO privind transportul aerian şi pentru plata pensiilor militare.

Ministerul Afacerilor Externe beneficiază de încă 85,8 milioane lei pentru plata drepturilor salariale, a bunurilor şi serviciilor aferente instituţiei, iar Ministerul Dezvoltării – de 50 milioane lei.

Ministerul Mediului primeşte 31,7 milioane lei, în principal pentru programele multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor ale autorităţilor locale, pentru cofinanţarea proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă şi pentru plata primelor de vacanţă suspendate în perioada 2001-2006.

Societatea Română de Televiziune va primi 61 milioane lei pentru plata utilizării staţiilor de emisie, a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice şi pentru plata serviciului de închiriere a canalului satelit.

Deficitul bugetar luat în calcul de Guvern s-a menţinut la 2,3% din produsul intern brut (PIB), în condiţiile în care ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, declara în această dimineaţă că noua estimare de PIB pentru acest an este de 505 miliarde lei.

Premierul Tăriceanu a declarat, la finalul şedinţei de azia Guvernului, că în 2008 creşterea economică este estimată la 9,1% în termeni reali, iar investiţiile sunt estimate la 170 miliarde lei (33,7% din PIB). Tăriceanu a mai spus că deficitul de cont curent ar urma să se situeze la 13,4% din PIB în 2008, investiţiile publice vor atinge 10 miliarde euro (reprezentând 20% din cheltuielile publice), iar inflaţia nu va depăşi 6% la finalul anului.

Şeful Executivului a mai spus că valoarea salariului mediu brut va fi de 1.700 lei, respectiv 470 euro, (cu 21,8% mai mare decât în 2007), iar în 2009 va ajunge la 1.865 de lei (525 de euro).

Exit mobile version