10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi pe laptele elevilor

Război pe laptele elevilor

Dorna, Albalact şi Lactido îşi dispută aprig dreptul de a livra lapte elevilor doljeni în cadrul Programului „Laptele şi cornul“. Licitaţia organizată a treia oară pentru atribuirea contractului este în prezent blocată din cauza unei contestaţii formulate de Lactido.

 

Contractele de opt milioane de lei au provocat un adevărat război între cele trei societăţi, care nu au mai lăsat cale liberă, ca în anii trecuţi, unicului producător de lactate din Dolj, Lactido SA. Deşi procedurile iniţiale de atribuire au demarat în luna iulie, câştigătorul ar putea fi anunţat cel mai devreme în decembrie.

Dacă licitaţia deschisă organizată în iulie a fost reluată din cauza unei erori la întocmirea caietului de sarcini, nici a doua oară atribuirea contractelor pe cele trei sectoare de distribuţie a laptelui trasate în Dolj nu a fost cu noroc pentru administraţia judeţeană. Procedura folosită nu a permis atribuirea contractului către unicul competitor calificat în faza finală a licitaţiei, motiv pentru care a fost necesară a treia încercare de atribuire. Nici de această dată, autorităţile nu au avut sorţi de izbândă. La cinci minute după începerea licitaţiei electronice de atribuire, care a urmat deschiderii ofertelor, Lactido a contestat licitaţia, invocând, după spusele reprezentanţilor CJ, cauze procedurale. „La ora 14.00 urma să fie deschisă procedura electronică de atribuire, însă la 14.05, autoritatea contractantă a suspendat procedura pentru că a fost formulată o contestaţie. Au fost mai multe motive invocate, spre exemplu, faptul că Albalact a scris pe plic «Ofertă financiară» în loc de «Propunere financiară». Legea spune că în termen de 30 de zile ea trebuie rezolvată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor“, a spus Cristi Ungureanu, şef Serviciu Achiziţii Publice în cadrul CJ Dolj.

 

Elevii primesc lapte pe contracte de negociere

 

Cei peste 72.000 de elevi şi preşcolari beneficiari ai programului nu vor duce lipsă de lapte în această perioadă. Până la desemnarea câştigătorului, curg contractele încheiate prin negociere fără anunţ de participare. Administraţia judeţeană a încheiat deja contracte în valoare de aproape 600.000 de lei pe cele trei sectoare pentru furnizarea laptelui către elevi şi preşcolari cu Lactido, înţelegere valabilă până pe 30 septembrie. După această dată, vor intra în vigoare alte contracte valabile pentru 60 de zile, la negociere fiind invitate cele trei firme combatante.

 

Trei milioane, „gaură“ la „Laptele şi cornul“

 

Contestaţia formulată pentru licitaţia la lapte nu este însă cea mai stringentă problemă a CJ Dolj. Autorităţile spun că, dacă în final se va găsi un producător care să distribuie laptele către elevi, CJ Dolj va avea dificultăţi cu găsirea banilor necesari plăţii programului. După ce s-au căutat prin buzunare, şefii CJ au constatat că lipsesc vreo trei milioane de lei pentru achitarea integrală a programului guvernamental. „Din analiza efectuată de specialiştii din Direcţia economică, s-a constatat că la nivelul judeţului Dolj nu există fonduri suficiente pentru a acoperi programul «Laptele şi cornul». Ne sunt necesare încă trei milioane de lei pentru continuarea programului şi tragem un semnal de alarmă la guvern în acest sens“, a spus vicepreşedintele CJ Dolj, Cristi Iovan.

 

„Cornul“ s-a adjudecat

 

Lucrurile par să meargă strună în cazul produselor de panificaţie aferente programului. La licitaţia deschisă organizată de CJ Dolj s-au prezentat trei societăţi: Isis SRL, Pan Dynamic şi Vel Pitar, fiecăreia fiindu-i atribuit câte un sector de distribuţie. Potrivit autorităţilor, societatea craioveană Pan Dynamic şi-a adjudecat primul sector din judeţ, Isis, pe cel de-al doilea, iar VEL PITAR, pe al treilea.

În perioada următoare, autorităţile trebuie să organizeze o nouă licitaţie pentru componenta nou-apărută în programul guvernamental destinat elevilor, mierea. Legislaţia în vigoare prevede că, de la 1 ianuarie 2009, fiecare elev va primi câte 60 de grame de miere pe săptămână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU