Acasă Actualitate Independenţa justiţiei nu trebuie absolutizată

Independenţa justiţiei nu trebuie absolutizată

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat astăzi că independenţa justiţiei nu trebuie absolutizată şi că, după anul 2004, se poate vorbi de începutul independenţei formale a justiţiei, o premisă ca aceasta să devină efectivă.
"Separaţia puterilor în stat presupune, la rândul său, sisteme de piedici şi contraponderi, care să armonizeze acţiunea noastră. În absenţa unor astfel de piedici şi contraponderi, interacţiunea dintre autorităţile statului s-ar transforma în confruntare, ceea ce le-ar îndepărta de menirea lor fundamentală, aceea de a servi cetăţeanul", a afirmat Predoiu.
Ministrul a mai declarat că, în România, "după anul 2004, se poate vorbi de începutul independenţei formale a justiţiei". Predoiu a susţinut că independenţa formală a justiţiei nu este decât premisa pentru independenţa efectivă a acesteia, iar Executivul şi legislativul au obligaţia să asigure şi condiţii financiare adecvate pentru o bună funcţionare a sistemului judiciar.
"O justiţie independentă nu poate exista în lipsa unui statut consolidat al magistratului şi a unui corp de magistraţi de carieră. Independenţa justiţiei implică un statut special al magistraţilor, care să le ofere protecţie împotriva subiectivismului acţiunilor Executivului şi Legislativului care le-ar putea afecta credibilitatea şi autoritatea. S-au instituit măsuri pentru eliminarea oricăror imergenţe în activitatea de judecată sau în desfăşurarea carierei magistraţilor din partea puterii legislative, executive ori a părţilor", a declarat Predoiu.
Ministrul justiţiei a făcut referire şi la transferarea bugetelor aferente instanţelor de la Ministerul Justiţiei către CSM şi care, potrivit lui Predoiu, trebuie să se ia în calcul capacitatea sistemului judiciar de a manageria aceste bugete. Cătălin Predoiu a adăugat că, pentru a evita ineficienţa administrării fondurilor, din sistemul judiciar trebuie să se asigure că cei care preiau bugetele sunt capabili să le şi gestioneze.
Predoiu participă azi la conferinţa cu tema "Independenţei Justiţiei", organizată de Consiliul Superior al Magistraturii. Cu această ocazie, preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a declarat că un magistrat căruia îi lipseşte independenţa este un simplu instrument în mâna puterii politice şi că eliminarea imixiunii politicului în sistemul judiciar este esenţială pentru garantarea indepedenţei justiţiei.
"Fără independenţa justiţiei nu există securitate juridică, ci doar arbitrariu. Fără independenţa sistemului judiciar drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului îşi pierd eficienţa şi conţinutul concret, devenind simple deziderate. Un magistrat căruia îi lipseşte independenţa este un simplu instrument în mâna puterii politice", a declarat Lidia Bărbulescu în deschiderea conferinţei "Independenţa Justiţiei".
Bărbulescu a mai susţinut că şi într-o democraţie există tentaţia reprezentanţilor celorlalte puteri ale statului sau a unor grupuri de interes politic, economic ori de o altă natură de "a născoci sau a limita" principiul independenţei justiţiei.
"Cel mai bun mod de a asigura independenţa justiţiei îl reprezintă însă conştientizarea de către societate a faptului că independenţa nu este un privilegiu al magistratului, ci o garanţie instituită pentru cetăţean, în vederea respectării drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale. Independenţa justiţiei înseamnă liberate totală faţă de orice formă de imixiune în realizarea actului de justiţie. De asemenea, independenţa justiţiei presupune obligaţia magistratului de a se supune în întreaga sa activitate doar legii", a adăugat preşedintele CSM.
Lidia Bărbulescu a mai declarat că eliminarea imixiunii politicului în sistemul judiciar este esenţială pentru garantarea indepedenţei justiţiei.
Preşedintele CSM a mai făcut referiri şi la finanţarea instanţelor, susţinând că o administrare autonomă a bugetului ar asigura "o mai bună valorizarea a  fondurilor existente" şi poate aduce la înlăturarea presiunilor financiare ce pot fi exercitate pe această cale de către puterile executivă şi legislativă.
Conferinţa CSM cu tema "Independenţa justiţiei"este organizată cu prilejul desfăşurării la Bucureşti, în perioada 22 – 23 septembrie 2008, a Conferinţei Internaţionale a Autorităţilor Judiciare.

Exit mobile version