17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIF Oltenia, negociată ca între gangsteri

SIF Oltenia, negociată ca între gangsteri

http:http://www.youtube.com/watch?v=0eveh4lD2KE

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu i-ar fi propus lui Dinel Staicu să împartă între ei activele de sute de milioane de dolari ale SIF Oltenia. Într-o discuţie privată, cei doi vorbesc cu naturaleţe de dosare penale şi fraude de milioane de euro. Discuţia, postată pe YouTube, este recunoscută de afacerişti.

 

După cum se ştie, la sfârşitul lunii august, la SIF Oltenia a avut loc şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), pentru o decizie privind soarta lui Dinel Staicu la şefia societăţii, având în vedere că omul de afaceri a fost trimis în judecată de DNA în dosarul fraudării BIR. Chiar Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut această şedinţă, ameninţând cu justiţia în caz de refuz. Şedinţa impusă de CNVM a fost un prilej pentru oamenii care controlează din umbră SIF Oltenia să-şi împartă lovituri sub centură. Unul dintre ei este Cătălin Chelu, afacerist veros din Galaţi, cu dosar penal la DIICOT pentru infracţiuni economice (cum altfel?), despre care se spune că ar controla concertat 12% din SIF. De partea cealaltă, controversatul Dinel Staicu, binecunoscut publicului craiovean pentru scandalurile financiare în care a fost implicat, gen falimentul BIR, frauda de la Transgaz etc., în care afaceristul este acuzat de fraude de peste 15 milioane de euro. Din prezenţa la vot reprezentând 16,3% din capitalul social, comisia de numărare a anulat voturi totalizând 7,5% din capitalul social, pe motiv că aceştia ar acţiona concertat cu Cătălin Chelu (legea permite dreptul la vot concertat în limita de 1%). Din restul de 8,8% din capitalul social, 62% au votat pentru menţinerea lui Staicu în funcţiile de preşedinte/director general al SIF Oltenia, fapt care a declanşat scandalul. Chelu susţine că nu deţine concertat mai mult de 1%, iar voturile au fost anulate după ce s-a văzut de cât are nevoie Staicu. Mai mult, el spune că va ataca în instanţă decizia AGA. Practic, Chelu nu ascunde că vrea să controleze SIF Oltenia, sau cel puţin să îl îndepărteze pe Dinel Staicu de aici, după ce a ajuns recent şi preşedinte la SIF Moldova.

 

Staicu promite că demisionează

 

La o săptămână de la consumarea incidentelor, e-mail-urile ziariştilor din Craiova au fost bombardate cu o presupusă stenogramă a unei discuţii private în cadrul staff-ului de la SIF, care dezvăluia cum se negociază ca la tarabă împărţirea averii SIF Oltenia, care a fost odată a statului.

Pe alocuri, pare un dialog între gangsteri, presărat cu câteva momente hazlii. În cele din urmă, a apărut şi o înregistrare a discuţiei, postată pe YouTube, în care Chelu şi Staicu discutau după AGA. Cine a făcut înregistrarea şi cât o fi ea de neprelucrată? Pare mâna taberei lui Staicu, dacă avem în vedere că Dinel cam face pe victima. Oricum, Dinel e cunoscut deja pentru asemenea „stenograme“ strecurate în presă (vezi cazul unei aşa-zise discuţii private privind un blat fotbalistic între pe atunci patronii de club Dinel Staicu – Universitatea Craiova şi Alin Simota – Jiul Petroşani; Universitatea a pierdut atunci cu 1-0).

Pe de altă parte, poate că această metodă este arma cu care Dinel Staicu vrea să-i ţină piept lui Chelu. Oricum, intenţia de provocare a unui scandal este evidentă.

Contactat telefonic, Cătălin Chelu recunoaşte discuţia privată cu Dinel Staicu.

„Există o înregistrare. Într-adevăr, m-am întâlnit şi am vorbit cu domnul Staicu. Cred că ăsta o fi dialogul. Problema e că el are concertat, nu eu. Poţi să concertezi oricât dacă organizezi tu votul. Decizia AGA o voi ataca în instanţă, dar ei nu vor să-mi elibereze procesul-verbal, mă amână“.

Dinel Staicu a confirmat şi el dialogul. „Chelu mi-a propus un târg ordinar. Să vindem câteva întreprinderi, să împărţim banii şi să-l las pe el la SIF. Vă daţi seama că după prima vânzare ne arestau. Eu sunt om de cuvânt. Dacă am zis că îmi dau demisia, o să mi-o dau. Oricum, unul dintre acţionari, nu din grupul lui, a contestat la instanţă decizia AGA“, a spus Staicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII