13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadastru prin satelit, în câteva minute

Cadastru prin satelit, în câteva minute

Un nou sistem de efectuare a lucrărilor cadastrale cu ajutorul GPS-ului va fi lansat luni în Craiova. Sistemul prin satelit reduce timpul de realizare a măsurătorilor, de la câteva zile la câteva minute.

 

Noua modalitate de determinare a poziţiei unui imobil sau teren pe teritoriul ţării foloseşte sateliţii sistemului de poziţionare globală (GPS) şi are o precizie milimetrică, potrivit Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj. Pe lângă precizie, noul sistem înlătură problemele cauzate de suprapunerea terenurilor în actele cadastrale. Lansarea oficială în Craiova va avea loc luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de OCPI, după ce sistemul a fost inaugurat în Bucureşti săptămâna aceasta. „Sistemul foloseşte o antenă GPS portabilă şi mijloace de comunicaţie moderne, cu ajutorul cărora se poate face determinarea poziţiei unui teren la faţa locului într-un timp mult mai scurt, de câteva minute, faţă de câteva zile, cât necesită măsurătorile acum. Determinarea se face în timp real, în comparaţie cu modul clasic de lucru, când informaţiile adunate se transmit către un centru de coordonare după terminarea măsurilor, iar centrul transmite apoi coordonatele“, a explicat Marian Popescu, directorul OCPI Dolj.

Înregistrările din teren sunt transmise cadastriştilor prin intermediul unor staţii fixe de pe teritoriul ţării. În Dolj există deja o astfel de staţie, în Craiova. A doua va intra în funcţiune luna viitoare, în municipiul Băileşti.

 

30.000 de euro pentru echipament

 

Cadastriştii, persoane fizice sau juridice autorizate, ar trebui să investească aproximativ 30.000 de euro pentru cumpărarea antenei GPS portabile şi a unor sisteme de comunicaţie moderne pentru conexiunea la reţea pentru a folosi sistemul. Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a investit peste un milion de euro în staţii fixe şi centrul de coordonare pentru a pune la punct acest sistem de determinare a poziţiei, denumit Rompos. Acesta va fi prezentat în şapte oraşe din ţară, Iaşi, Buzău, Sinaia, Timişoara şi Cluj, alături de Bucureşti şi Craiova. „Precizia sistemului se datorează numărului mare de staţii fixe de pe teritoriul ţării. În Craiova «bate» şi staţia din Sibiu, spre exemplu, pe lângă cele din zonă“, a mai declarat Popescu.

Rompos se adresează în primul rând utilizatorilor de tehnologie GNSS (GPS), celor care realizează lucrări de geodezie, cadastru, fotogrametrie, topografie, cartografie, dar şi altor domenii de activitate în care se doreşte determinarea poziţiei pe baza sistemelor GPS, se arată pe pagina de internet a ANCPI. „Sistemul leagă ţara noastră de Uniunea Europeană din punct de vedere al determinării poziţiei cu precizie. Poate fi aplicat în mai multe domenii, începând cu automobile, trafic aerian sau maritim, până la descoperirea unei maşini furate care are montat un dispozitiv GPS“, a declarat directorul OCPI Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII