16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Goana după apă

Deşi anunţată, oprirea apei potabile în cea mai mare parte a oraşului i-a luat prin surprindere pe mulţi craioveni, care s-au înghesuit ieri să-şi facă rezerve de la cea mai apropiată fântână publică.

 

11 cartiere din Craiova au rămas fără apă potabilă ieri, de la ora 6.00, din cauza lucrărilor de deviere a conductei de apă pentru punerea în funcţiune a fântânii arteziene din Piaţa Gării. Este vorba de Bariera Vâlcii, George Enescu, Craioviţa Nouă, Brazda lui Novac, Rovine, Lăpuş, Lăpuş-Argeş, Calea Bucureşti, Calea Severinului, Valea Roşie şi centrul oraşului. Locuitorii din alte patru cartiere – Romaneşti, 1 Mai, Catargiu şi Brestei – au avut presiunea scăzută la robinete. Interdicţia a fost anunţată până pe 4 septembrie, ora 12.00.

 

Aprovizionare cu apă nepotabilă

 

Craiovenii s-au trezit dis-de-dimineaţă şi, încărcaţi cu toate bidoanele pe care le-au găsit prin casă, s-au dus la cea mai apropiată fântână publică, să se aprovizioneze cu apă de băut. Ce au găsit însă acolo le-a depăşit aşteptările. Oamenii se îngrămădeau cu zecile să ia apă. Cozi interminabile s-au format până şi la sursele cu apă nepotabilă.

La Fântâna Obedeanu din Craioviţa Nouă, lumea îşi umplea bidoanele cu apă, în ciuda avertismentului cu litere de-o şchioapă de pe o plăcuţă montată la vedere care spunea că apa nu este bună de băut. Unii erau convinşi că tăbliţa fusese pusă în glumă de autorităţi, în timp ce alţii credeau că a fost montată de mult, pe vremea când apa era poluată, şi autorităţile ar fi uitat între timp să ridice interdicţia. „Toate astea sunt prostii, domn’e! Eu iau apă de aici de 30 de ani şi nu m-am îmbolnăvit până acum, n-are nici o impuritate“, a spus Nicolae Majon, locuitor din Craioviţa Nouă.

 

Cară apa cu tramvaiul

 

Vestea că apa de la Fântâna Obedeanu este bună de băut s-a întins în toată Craiova, astfel că ieri-dimineaţă veniseră aici locuitori din toate zonele. Pensionarul Grigore Voinescu locuieşte în cartierul Rovine. Asta nu l-a împiedicat să se suie în primul tramvai spre Craioviţa Nouă ca să ia apă. „Am stat trei sferturi de oră la coadă, dar acum sunt mulţumit, am reuşit să umplu toate sticlele“, a spus el arătând spre plasele pline cu bidoane de cinci şi doi litri, pline ochi cu apă. Bărbatul era atât de bucuros, încât nu îşi mai făcea griji cum o să care cei 19 litri până acasă, cu tramvaiul. Voinescu era mulţumit că a putut să fie de ajutor soţiei şi copiilor care, spunea el, nu au putut să-l ajute la căratul sticlelor, fiind plecaţi la serviciu.

„Când porneşti o arteziană, nu ţii tot oraşul fără apă două zile“

 

La ieşirea din Craiova spre Işalniţa, altă fântână, de data aceasta cu apă potabilă de Izvarna, fusese luată cu asalt de craioveni. Fiind însă atât de departe de oraş, nu au avut acces la ea decât locuitorii cu autoturisme. Mulţi dintre cei care veniseră ieri se aprovizionează în mod constant cu apă de aici. Diferenţa era că ieri cozile erau mult mai mari ca de obicei.

Oamenii erau supăraţi pe autorităţi pentru situaţia creată, considerând că acestea gestionaseră deficitar problema opririi apei în oraş. Unii spuneau că nu au aflat din timp de oprirea apei, pentru că primăria nu s-ar fi ocupat îndeajuns de mediatizarea evenimentului, în timp ce alţii acuzau angajaţii primăriei că lucrează fără cap. „Atunci când faci o lucrare ca să porneşti o arteziană, nu ţii tot oraşul fără apă două zile. Dacă angajaţii regiei de apă ar fi fost competenţi, ar fi putut să întregească traseul cel nou şi să blindeze conducta fără să oprească apa. Eu nu lucrez în domeniu, dar cred că este o chestie logică“, a spus Mihai Truşcă.

La fel de supăraţi erau şi craiovenii pentru care oprirea apei nu a fost o surpriză. Ioana Simionescu din Rovine apucase să oprească apă în sticle şi în cadă încă de marţi seară. Femeia nu înţelegea totuşi de ce primăria trebuie să oprească apa în tot oraşul pentru o arteziană, dar nu a oprit apa de la fântânile din centru. „Artezienele din centru merg bine mersi, în timp ce noi stăm nespălaţi acasă şi turnăm apă cu găleata în WC. Mi se pare aberant. Plus că de două luni nu am presiune la apa caldă. Am ajuns să ne spălăm atunci când vrea domnul Solomon“, a spus femeia.

În timp ce oamenii erau nemulţumiţi observând cum se duce pe apa sâmbetei confortul lor, lucrarea de anvergură vinovată de oprirea robinetelor craiovenilor se apropia de finalizare. Angajaţii Regiei de Apă au muncit toată ziua la racordarea conductei care va face posibilă funcţionarea artezienei de la Gară. Muncitorii au făcut tot posibilul să termine lucrul cât mai repede pentru ca apa să poată fi pornită în cursul serii, adică mai devreme cu câteva ore decât se anunţase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

90 COMENTARII