10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMirajul unei locuinţe noi

Mirajul unei locuinţe noi

Creditele mai greu de accesat şi diminuarea sumei împrumutate la aceleaşi venituri va reduce numărul solicitanţilor şi, implicit, al tranzacţiilor imobiliare.

 

Mulţi tineri visează la o locuinţă proprie, dar condiţiile de cumpărare sunt din ce în ce mai dure. Cererea de locuinţe rămâne la cote ridicate şi în 2008, spun agenţii imobiliari, dar numărul tranzacţiilor imobiliare stagnează. În viitorul apropiat, dezvoltatorii imobiliari şi agenţiile de profil anticipează că vor scădea şi mai mult tranzacţiile cu apartamente, influenţate de noile reglementări ale Băncii Naţionale a României (BNR). Este un cerc vicios pe piaţa imobiliară: se scumpesc împrumuturile, scad creditele, se reduc şi tranzacţiile imobiliare. Noul Regulament al BNR intră în vigoare abia la sfârşitul lunii septembrie, dar prin măsurile de limitare a creditului pe care le impune băncilor ar avea consecinţe şi asupra pieţei imobiliare. Regulamentul vizează toate tipurile de credite (de consum, ipotecare şi imobiliare), iar împrumutatul poate contracta de la bancă mai puţini bani decât de obicei, la aceleaşi venituri. „Aplicarea noului Regulament al BNR va limita accesul la credite şi, în acelaşi timp, va limita accesul potenţialilor clienţi la locuinţe. Nu am stabilit în ce procent va afecta tranzacţiile imobiliare, dar de fiecare dată când Banca Naţională creşte dobânzile sau intervine prin înăsprirea creditelor, se simte şi pe piaţa imobiliară“, a spus Cristian Clenciu, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

Pe o piaţă imobiliară şi aşa blocată în vara aceasta, creditele mai scumpe reduc şi mai mult posibilităţile celor interesaţi de a intra în posesia unei case. „Din discuţiile cu unii clienţi reiese că se tem din ce în ce mai mult să contracteze un credit ipotecar, pentru că dobânzile cresc peste noapte şi nu mai au curaj să ia din bancă 150.000-200.000 de lei sau chiar mai mult, de teamă că le va creşte rata de la o lună la alta“, a afirmat alt agent imobiliar din Craiova.

 

Soluţia: salarii mai mari

 

Potenţialii debitori la bănci mai au o şansă să scape de normele BNR care restricţionează creditarea. Soluţia ar fi creşterea veniturilor familiei, astfel încât împrumutaţii să-şi permită credite ipotecare cu marje cu rate care să nu le afecteze echilibrul financiar. „În România, salariile cresc cu 10-20% pe an, iar aceasta ar putea fi şansa celor care vor să-şi cumpere locuinţe cu credit“, a susţinut reprezentantul altei agenţii imobiliare din Bănie.

BNR obligă băncile să nu crească gradul de îndatorare al clienţilor pe toată durata creditului, ceea ce ar însemna să nu mai majoreze dobânzile. Dacă veniturile debitorului vor creşte, atunci şi banca poate mări dobânda, în limita a 70% din veniturile clientului împrumutat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS