16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISPA împănează bulevardul Râului

ISPA împănează bulevardul Râului

După un an şi jumătate de încercări nereuşite, constructorii canalizării finanţate prin ISPA atacă din nou bulevardul Râului din Craiova.

Construcţia noii canalizări a Craiovei, finanţată în proporţie de 75% cu banii Uniunii Europene prin programul ISPA, este deja cu un an în întârziere. Principala cauză o constituie eşecul investiţiei pe bulevardul Râului, pe tronsonul cuprins între strada Bucovăţ şi bulevardul Ştirbei Vodă. Aici, muncitorii au tras în zadar apă aproape un an din subsolul mlăştinos: amplasarea şi fixarea componentelor au fost imposibile. Mai mult, în zona unuia dintre racorduri, pământul s-a surpat, gata să tragă după el trotuarul şi asfaltul de pe celălalt sens. Lucrarea, începută pe 3 martie 2007, a fost definitiv sistată în mai 2008, iar hăul plin de apă a fost astupat, beneficiarul, Compania de Apă „Oltenia“ SA, şi consultanţii acceptând cu greu că este nevoie de altă soluţie tehnică, deşi se vedea cu ochiul liber cum solul crapă, indiferent câte proptele i se aplică. Se întâmpla după mai bine de un an de isterie, timp în care constructorul, Hidroconstrucţia SA, a avut chiar intenţia de a renunţa la contract cu orice risc, iar locatarii din zonă au ameninţat cu procese pentru disconfortul produs.

 

Alţi bani…

 

Cum proiectantul n-a mai fost de găsit, variantele pentru finalizarea canalizării au căzut în seama constructorului, Hidroconstrucţia SA. „Obiectivul nu putea fi realizat conform proiectului iniţial, din pricina naturii solului şi a celorlalte sisteme de canalizare din apropierea traseului pe care noi trebuia să-l urmăm. Am propus alternativa, care constă, de fapt, în trei soluţii, însă oficial nu ni s-a comunicat care va fi adoptată“, a spus şeful de lucrări al Hidroconstrucţia SA, Dumitru Hornoiu.

Între metodele de lucru elaborate de societate, cea mai bună pare, potrivit specialiştilor, varianta izolării zonei de lucru pe toată lungimea bulevardului, cu un soi de platbande speciale, imense, care se introduc în sol la mare adâncime, pentru a fi evitate infiltraţiile şi deplasările de teren.

Unitatea de implementare a programului ISPA nu poate adopta însă o nouă soluţie tehnică decât după ce municipalitatea va aproba modificarea, în şedinţa ordinară din 28 august, pentru că trebuie implicit prelungit contractul de execuţie şi, în plus, este nevoie şi de altă abordare financiară a proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS