11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlăţile pentru proiectele SAPARD, sistate

Plăţile pentru proiectele SAPARD, sistate

Plăţile pentru proiectele depuse în cadrul Programului SAPARD au fost sistate până la remedierea unor deficienţe constatate în urma monitorizării din iunie, a anunţat ieri directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik. „S-au identificat unele deficienţe şi ar exista riscul ca unele plăţi să nu fie considerate ca fiind efectuate corect. Prin urmare, trebuie introduse controale suplimentare, trebuie îmbunătăţite procedurile de control“, a explicat Klarik.

Şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a confirmat ieri suspendarea temporară de către Comisia Europeană a procesării cererilor de plată în valoare de 28,3 milioane de euro pentru proiecte din cadrul Programului SAPARD. „Autorităţile române vor relua transmiterea cererilor de fonduri la Comisia Europeană după obţinerea unei asigurări din partea unui auditor independent că deficienţele semnalate au fost soluţionate“, a precizat ministerul.

Toate proiectele vor fi reverificate

 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a menţionat că plăţile către beneficiarii Programului SAPARD vor fi reluate după reverificarea tuturor cererilor de plată din sistem. „În ultimele săptămâni, s-au efectuat verificări suplimentare de către experţii Agenţiei de Plăţi atât pe teren, cât şi la nivel de documente pentru cererile de plată depuse la APDRP, înainte ca acestea să fie autorizate. În acest scop, Agenţia realizează verificările pe teren, care urmăresc o mai bună evidenţiere a lucrărilor efectuate de beneficiari, pentru fiecare tip de investiţii, în fiecare stadiu de execuţie, cât şi în fiecare stadiu de plată. În ceea ce priveşte verificarea documentară, în baza recomandărilor experţilor auditori, APDRP a decis ca la nivelul primirii cererilor de plată să nu fie acceptate dosare incomplete care împiedică evaluarea corespunzătoare a cererilor de plată“, menţionează MADR într-un comunicat.

Alt element de întărire a controlului îl constituie verificarea de către Direcţia de Control şi Antifraudă din cadrul APDRP a tuturor proiectelor finalizate, nu doar cele prevăzute prin eşantioanele obişnuite. Potrivit ministerului, APDRP se află într-o fază avansată de implementare a măsurilor impuse de CE, iar „reluarea plăţilor către beneficiari se va realiza imediat ce acţiunile mai sus prezentate vor fi finalizate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS