Acasă Actualitate Scurte ştiri

Scurte ştiri

Toate persoanele cu handicap, reevaluate

Persoanele încadrate într-un grad de handicap vor fi reevaluate în baza noii legislaţii, care prevede întocmirea unui raport medico-psiho-social şi a unui plan de intervenţie, pe baza cărora Comisia de expertiză stabileşte încadrarea, a anunţat ieri secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES), Theodora Bertzi. Dosarele vor fi înaintate Comisiei de expertiză de la nivel central, care, în baza documentelor primite şi a propunerilor făcute de serviciul de evaluare, va decide încadrarea într-un grad de handicap. Theodora Bertzi a precizat că reevaluarea tuturor cazurilor va fi un proces lung, care ar putea să dureze şi doi, trei ani. Secretarul de stat a explicat că reevaluarea tuturor persoanelor care sunt încadrate într-un grad de handicap este necesară şi din cauză că multe dintre acestea au certificatul de handicap în baza Legii nr. 112, care nu mai este în vigoare. Potrivit datelor centralizate şi înregistrate de MMFES, la sfârşitul lunii martie 2008 erau 530.465 de persoane cu handicap, numărul fiind în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau înregistrate 438.192 de persoane adulte cu handicap.

Adrian DINU

Programe pentru copiii căpşunarilor

Autorităţile judeţene vor înfiinţa un serviciu social destinat copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Dolj, a declarat că în acest caz se poate vorbi de un fenomen, dat fiind faptul că, în mod oficial, în Dolj sunt înregistraţi 1.200 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi. „Plănuim dezvoltarea serviciilor pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Putem vorbi deja de un fenomen, pentru că în Dolj sunt 1.200 de copii cu părinţii plecaţi cu forme legale, iar 60% dintre aceştia trăiesc în mediul rural. Dat fiind faptul că fenomenul copiilor străzii s-a diminuat, locaţia pe care o avem pentru acest tip de activitate o vom structura pe mai multe compartimente: copii cu părinţi plecaţi, cei traficaţi şi copiii străzii“, a spus Stancu, acesta precizând că instituţia pe care o conduce trebuie să adapteze programele dezvoltate la realităţile zilei.

Cristina BÎŢU

Autoturisme arse

Opt autoturisme din incinta unei societăţi comerciale de dezmembrări auto, de pe strada Stolniceni, din Râmnicu Vâlcea, au ars parţial, într-un incendiu, în noaptea de luni spre marţi. Incendiul a izbucnit la instalaţia electrică a unui autoturism din curtea societăţii şi s-a extins rapid la alte autovehicule din apropiere care erau planificate pentru dezmembrare. Până să fie stins incendiul de către pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ (ISU) Vâlcea, au fost distruse parţial cinci maşini marca Dacia 1310, două marca Oltcit, un autoturism Aro şi un televizor. Valoarea pagubelor produse de incendiu este de aproximativ 5.000 de lei, iar în urma cercetărilor făcute de către pompieri s-a stabilit că focul a izbucnit din cauza producerii unui scurtcircuit la instalaţia electrică a unuia din autoturisme.

Alina STATE-FULGER

Preşedintele ANRCTI, înlocuit

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a semnat o decizie privind eliberarea lui Dan Cristian Georgescu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), informează executivul. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de NewsIn, demiterea lui Georgescu vine în urma unui audit intern şi a unei evaluări a activităţii instituţiei, care ar fi scos la iveală mai multe încălcări ale dispoziţiilor legale în vigoare.

Adrian DINU

Exit mobile version