11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrejudiciu de 1,8 milioane de euro la Mentchim

Prejudiciu de 1,8 milioane de euro la Mentchim

Trei foşti directori ai unei firme din Vâlcea au fost deferiţi justiţiei pentru că au golit conturile societăţii la care lucrau, în favoarea unor firme din Bucureşti şi Severin.

 

Procurorii anticorupţie din cadrul DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată a şase persoane, acuzate de producerea unui prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro în dauna societăţii MENTCHIM SA Râmnicu Vâlcea (firmă la care statul este acţionar prin intermediul SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea).

În fruntea listei de acuzaţi se află Valentina Crânguş, fostă directoare economică a MENTCHIM, acuzată de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Georgiana Budea, fostă directoare comercială a firmei, acuzată de abuz în serviciu, şi Drăghici Presură, fost contabil-şef al aceleiaşi societăţi, pentru abuz în serviciu şi fals la Legea contabilităţii. Au mai fost deferiţi justiţiei Ion Mihai şi Iliuţă Ionel Aldescu, directorul general, respectiv administratorul SC GEN FERO CHIM SRL Bucureşti, puşi sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi Ion Buştean, administrator la SC NEERAL IMPEX SRL Drobeta Turnu Severin, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.

Plăţi pe documente false

 

Anchetatorii au reţinut în rechizitoriu că, în perioada 30 iulie 2005 – 9 iulie 2007, societatea a derulat afaceri comerciale frauduloase cu reprezentanţii SC GEN FERO CHIM SRL Bucureşti şi SC NEFERAL IMPEX SRL Drobeta Turnu Severin. Concret, SC MENTCHIM SA Râmnicu Vâlcea a încheiat cu societăţile sus-menţionate trei contracte comerciale cu încălcarea normelor legale şi ale atribuţiilor de serviciu şi a efectuat plăţi către aceste firme în baza unor documente fiscale falsificate, anulate sau stornate, în repetate rânduri, fără ca societăţile beneficiare ale plăţilor să fi livrat vreodată marfă. Majoritatea documentelor de livrare nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale nici uneia dintre societăţi.

Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte unul dintre contractele încheiate cu SC GEN FERO CHIM SRL, s-au întocmit note de recepţie în fals pentru livrări de aproximativ 3.400.000 de lei, după care s-a întocmit alt proces-verbal de custodie, în fals, în care se menţiona nereal că marfa s-ar afla la furnizor, se menţionează într-un comunicat la DNA.

În ceea ce priveşte marfa ce făcea obiectul contractelor comerciale, aceasta nu era necesară activităţii SC MENTCHIM SA Râmnicu Vâlcea, nu existau fonduri alocate pentru acea marfă, iar singurul scop al plăţilor a fost acela al creării unui avantaj patrimonial pentru societăţile aşa-zis furnizoare. În vederea acoperirii prejudiciului s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor învinuiţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Externalizare

SC MENTCHIM SA Râmnicu Vâlcea s-a constituit în cursul anului 2005 în urma externalizării activităţii de întreţinere şi reparaţii a SC OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea, iar peste 90% din activităţi le derula cu această societate de la care şi primea peste 90% din fondurile băneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII