9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConflictul din Transnistria are potenţial pentru a izbucni, consideră Băsescu

Conflictul din Transnistria are potenţial pentru a izbucni, consideră Băsescu

Conflictul din Transnistria are toate mecanismele duse până la limita la care el să poate izbucni, dar în momentul de faţă nu sunt întrunite şi condiţiile politice pentru a se putea repeta o situaţie precum cea din Osetia de Sud, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, aflat la Kiev.

"Analizând punctual potenţialul conflictului transnistrean, putem spune că el are toate mecanismele duse până la limita la care el să poată izbucni, dar nu sunt condiţiile în momentul de faţă pentru ca acest conflict să poată izbucni. Elementele conflictuale sunt create şi acolo. Ca şi în Osetia, ca şi în Kosovo, există elementul minoritar consolidat şi concentrat într-o regiune şi aşa-zisa legitimitate a ţării-mamă de a interveni în apărarea propriilor cetăţeni. Nu sunt condiţiile politice, dar, din punct de vedere al aranjamentelor de detonare a conflictului, ele sunt făcute, definitivate. A fost mecanismul Kosovo repetat identic în Osetia şi pregătit perfect în Transnistria", a explicat preşedintele Traian Băsescu, citat de NewsIn.

"Din 2005 România atenţionează insistent comunitatea internaţională cu privire al riscurile pe care le reprezintă conflictele îngheţate. Din păcate, evenimentele din Georgia ne-au luat pe nepregătite, ceea ce înseamnă că o repetare în orice altă zonă care este etichetată a fi conflict îngheţat este posibilă", a avertizat şeful statului român după convorbirile avute la Kiev cu omologul său ucrainean, Viktor Iuşcenko. "În momentul de faţă nu avem niciun mecanism de prevenire a unor astfel de evoluţii, deci, teoretic, în orice moment este posibil ca şi în altă parte decât în Osetia de Sud un astfel de conflict să izbucnească şi să aibă potenţial de regionalizare", a adăugat şeful statului român.

Băsescu a promis la Kiev, după convorbirile avute cu omologul ucrainean, că va continua "în interiorul UE" să ceară partenerilor "măsuri şi soluţii pentru ca aceste conflicte îngheţate să fie dezamorsate". Uniunea Europeană are statut de observator, alături de Statele Unite, în procesul de reglementare transnistreană în formula "5 plus 2" (două părţi aflate în conflict, trei mediatori plus doi observatori).

Şeful statului român a subliniat însă că premisa de la care trebuie să pornească orice soluţie pentru conflictele îngheţate trebuie să fie respectarea integrităţii teritoriale a statelor care se confruntă cu situaţiile respective. "Să intrăm în legalitatea elementară a respectării integrităţii teritoriale a statelor pe teritoriul cărora aceste conflicte există", a îndemnat Băsescu.

Alături de Rusia şi OSCE, Ucraina este mediator în procesul de reglementare al conflictului din Transnistria, iar ucrainenii au statut de observator al forţei de pace desfăşurate în Transnistria (formate din ruşi, transnistreni şi moldoveni).

Din Ucraina, şeful statului român – care efectuează un turneu în zona Mării Negre, ce intervine în urma conflictului din Georgia – a ajuns miercuri după-amiază la Chişinău, unde avea programate convorbiri cu preşedintele Vladimir Voronin.

Ultima vizită la Chişinău a preşedintelui Băsescu datează din ianuarie 2007, iar ulterior acesteia relaţiile dintre Republica Moldova şi România s-au înrăutăţit constant, culminând cu expulzarea a doi diplomaţi români la sfârşitul anului trecut. De la începutul anului 2008, relaţiile româno-moldovene au cunoscut o detensionare, accelerată şi de schimbarea şefului diplomaţiei de la Bucureşti în persoana ministrului Lazăr Comănescu. Noul ministru de externe al României a fost în vizită la Chişinău la începutul lunii iulie, iar acum îl însoţeşte pe preşedintele Băsescu în turneul regional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU