Acasă Actualitate Patrimoniul Primăriei Craiova, subevaluat cu 100 de milioane de euro

Patrimoniul Primăriei Craiova, subevaluat cu 100 de milioane de euro

Unităţile şcolare din oraş deţin prin protocol peste 100 de hectare de teren, dar acestea nu sunt cadastrate şi nici nu sunt incluse în patrimoniu. Unele ar putea „dispărea“ înainte de cadastrare, valoarea lor de piaţă depăşind 100 de milioane de euro.

 

Patrimoniul Primăriei Craiova este subevaluat cu cel puţin 100 de milioane de euro, din cauza terenurilor deţinute prin protocol de unităţile de învăţământ preuniversitar din oraş. Deşi terenurile respective au fost preluate de primărie de mai bine de opt ani, nici până în prezent nu au fost evaluate. Mai mult decât atât, la unele unităţi şcolare există diferenţe între suprafeţele preluate prin protocol de la primărie şi situaţia de fapt, rezultată din cadastrarea pe cont propriu a terenurilor administrate, susţin inspectorii Camerei de Conturi, într-un raport preliminar rezultat în urma verificărilor făcute administraţiei locale. „Terenurile şcolilor din Craiova nu sunt înregistrate nici în patrimoniul primăriei şi nici în cel al şcolilor. Municipiul are 110 unităţi de învăţământ, care deţin 1.000.304 metri pătraţi de teren. Din sondajul efectuat, s-a constatat că acestea nu sunt înregistrate în contabilitatea unităţilor, ceea ce înseamnă că situaţiile financiare ale respectivelor entităţi nu respectă realitatea“, susţin comisarii financiari. Practic, aceste terenuri nu au fost deloc evaluate, iar clădirile au şi ele o valoare de inventar mult sub cea reală. Primul pas spre evaluare îl reprezintă cadastrul, care trebuie făcut pe bucăţi în lipsa unuia general al municipiului.

 

Licitaţie pentru cadastrarea terenurilor

 

Potrivit municipalităţii, terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat sunt incluse în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al Craiovei, conform HG nr. 965/2002, modificată şi completată cu HG nr. 141/2008. Prin OUG nr. 30/2000, aceste imobile au fost inventariate şi preluate prin protocolul de predare/primire de consiliul local de la ISJ Dolj şi unităţile de învăţământ. În anul 2001, prin HCL nr. 174/2001 au fost transmise în administrarea unităţilor de învăţământ şi s-a încheiat cu fiecare un protocol. Valoarea de inventar a clădirilor a fost cuprinsă în evidenţa contabilă a primăriei şi a unităţilor de învăţământ, nu însă şi terenurile. Primăria invocă faptul că respectivele terenuri nu au fost inventariate şi de aceea nu au fost incluse valoric în patrimoniu. „În acest an, primăria va organiza o licitaţie publică pentru achiziţionarea serviciului de evaluare a bunurilor ce alcătuiesc domeniul public (inclusiv unităţile de învăţământ). Evaluarea va fi făcută întâi asupra terenurilor, a căror suprafaţă a fost deja delimitată prin măsurători cadastrale. Terenurile care aparţin unităţilor de învăţământ preuniversitar vor fi cadastrate, urmând să fie evaluate“, a declarat primarul Antonie Solomon.

Anumite suprafeţe ar putea dispărea peste noapte

 

Primăria susţine că valoarea terenurilor în cauză va reieşi din raportul de evaluare şi va fi trecută în inventarul domeniului public, care va fi modificat prin hotărârea consiliului local şi ulterior printr-o hotărâre de guvern. Totodată, la evaluare se va ţine cont de zona în care se situează terenul. Trebuie spus însă că terenurile deţinute de şcoli sunt intravilane, ceea ce înseamnă că valoarea lor este foarte mare. Numai dacă luăm un preţ de referinţă modic, de 100 euro/mp, valoarea de piaţă a terenurilor ar depăşi 100 de milioane de euro. Cei care lucrează în domeniu susţin că, din moment ce nimeni nu deţine un cadastru al acestor terenuri, unele ar putea „dispărea“ înainte de cadastrare fără să poată cineva să argumenteze acest lucru.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version