10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSemnal de alarmă la finanţarea partidelor

Semnal de alarmă la finanţarea partidelor

Propunerea de modificare a Legii finanţării partidelor politice, înaintată de mai mulţi senatori PSD, e privită de deputatul doljean Horaţiu Buzatu drept un „atentat la buzunarele cetăţenilor“. Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Prefecturii Dolj, Buzatu a declarat că schiţa actului normativ prevede ca toate cheltuielile de campanie să fie suportate de guvern, fapt care ar duce la costuri de câteva milioane de euro pentru fiecare partid. „Modificările vizează majorarea plafonului maxim de cheltuieli pe care le poate face un candidat de la 350 la 500 de salarii minime, dar şi suportarea costurilor de campanie de către guvern. Un partid care ar avea candidaţi în toate cele aproximativ 470 de colegii uninominale din ţară ar primi 3,3 milioane de euro şi sunt sigur că vor fi cel puţin patru partide care vor avea candidaţi. Ieri, Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil acestei propuneri şi cred că e o cârdăşie cu cei de la PSD, întrucât cel care conduce Consiliul Legislativ, Dragoş Iliescu, e un apropiat al PSD“, a spus Buzatu.

 

Campanie electorală pe banii statului

 

Deputatul crede însă că probabilitatea ca legea să fie aprobată în parlament este destul de mare, dat fiind faptul că mulţi aleşi sunt dornici să arunce povara financiară a campaniei pe umerii statului. „Legea are foarte mari şanse să treacă, pentru că există destui parlamentari care consideră că aceste cheltuieli, pentru propria campanie, trebuie să treacă la cele ale statului“, a mai spus Buzatu.

Liberalul e însă de părere că facturile de campanie nu trebuie suportate integral de candidaţi. O soluţie de finanţare ar putea fi, în opinia deputatului, o listă de susţinători de campanie, metodă care va fi adoptată de Buzatu pentru campania din toamnă, la alegerile parlamentare. „Este foarte important ca fondurile pentru campanie să fie cât mai transparente şi ca suma să nu fie acoperită integral de candidat. Este bine ca o parte din costuri să fie asigurată de simpatizanţi şi sponsori, care să devină astfel promotori. În această campanie electorală voi deschide o listă de susţinători, care îmi vor da o mână de ajutor din punct de vedere material. Evident că îmi doresc să fie cât mai mulţi“, a spus Buzatu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU