17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConflict armat în Osetia de Sud

Conflict armat în Osetia de Sud

Peste 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa ieri, după ce Georgia a lansat o ofensivă militară pentru a recupera controlul asupra Osetiei de Sud, atrăgând astfel intervenţia Rusiei.

Georgia a lansat în noaptea de joi spre vineri o ofensivă militară împotriva regiunii separatiste Osetia de Sud, evenimentele agravându-se ieri, după ce Rusia a trimis trupe şi echipament greu spre Ţhinvali, ceea ce a determinat Tbilisi să spună că se află aproape de un război.

Rusia ameninţă cu „un răspuns“

În urma intervenţiei forţelor georgiene, preşedintele oset, Eduard Kokoiti, a calificat „asaltul“ drept o acţiune „perfidă şi nemernică“ a preşedintelui georgian, Mihail Saakaşvilli. În replică, şeful forţelor georgiene de menţinere a păcii din Osetia de Sud a declarat că „Georgia vrea să restabilească ordinea constituţională“.
Premierul rus, Vladimir Putin, a avertizat că acţiunile „agresive“ ale Georgiei în republica separatistă Osetia de Sud vor genera un „răspuns“ din partea Rusiei, relatează Reuters. „Conducerea Georgiei a recurs la acţiuni foarte agresive în Osetia de Sud, de fapt, a declanşat un război utilizând armament greu şi artilerie“, a declarat Putin, aflat la Beijing. „S-au înregistrat victime, printre care şi militari ruşi din trupele de menţinere a păcii“, a adăugat el în cursul unei întâlniri cu preşedintele cazac, Nursultan Nazarbaiev. „Acest lucru este foarte trist şi va determina un răspuns“, a avertizat el, fără a oferi detalii.
Între timp, Georgia, implicată în operaţiuni la scară largă în vederea recâştigării controlului asupra provinciei separatiste Osetia de Sud, a avertizat cealaltă regiune separatistă, Abhazia, să nu intervină în acest conflict, relatează Reuters.

Confruntări puternice în centrul oraşului Ţhinvali

Trupele georgiene au reuşit ieri, după lupte crâncene, să recucerească oraşul Ţhinvali, capitala Osetiei de Sud, după ce au preluat controlul asupra unor teritorii întinse ale provinciei. Reacţia Rusiei nu a întârziat, sub pretextul „menţinerii păcii“. Ieri după-amiază, tancuri şi camioane ruseşti, încărcate cu materiale militare şi „voluntari“, au fost semnalate deplasându-se spre Osetia de Sud din Vladikavkaz, capitala republicii ruse a Osetiei de Nord, potrivit AFP. Trupele trimise în Osetia de Sud sunt întăriri pentru forţa de menţinere a păcii, susţine Rusia.
Pe de altă parte, preşedintele georgian Saakaşvilli a „solicitat“ Rusiei să „oprească bombardamentele“ asupra oraşelor georgiene. Acesta afirmă că ţara sa se confruntă cu o „intervenţie militară de mare anvergură“ şi cheamă la „mobilizare generală“. Mare parte a teritoriului Osetiei de Sud a fost „eliberat“ şi este controlat de Georgia, a mai spus Saakaşvilli. Avioanele ruse au distrus câteva clădiri la baza aeriană Vaziani, aflată la 25 de kilometri de capitala Georgiei, Tbilisi.
Aseară, intervenţia „oficială“ a armatei ruse era iminentă. Unităţi ale Armatei a 58-a a Rusiei se apropiau de capitala Osetiei de Sud, anunţa comandantul forţelor terestre ruse, Igor Konaşenov.

Forţele americane şi ruse, faţă în faţă

Preşedintele OSCE, finlandezul Alexander Stubb, citat de Reuters, a avertizat ieri că ciocnirile din Osetia de Sud riscă să degenereze în război. „Luptele intense din zona de conflict Osetia de Sud riscă să degenereze într-un război în adevăratul sens al cuvântului. Un război ar avea un impact devastator asupra întregii regiuni caucaziene“, a subliniat el, apreciind că situaţia se află la „un pas“ de acest punct.
Pe de altă parte, forţele militare americane desfăşurate în Georgia au anunţat că nu sunt implicate în nici un fel în conflictul dintre Tbilisi şi Moscova. Georgia este ţara cu a treia contribuţie militară, ca mărime, la coaliţia internaţională din Irak, condusă de Statele Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS