20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliţiştii cer Ministerului Justiţiei să înăsprească pedeapsa pentru ultraj

Poliţiştii cer Ministerului Justiţiei să înăsprească pedeapsa pentru ultraj

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Sindicatul Poliţiştilor vor iniţia un demers comun adresat Ministerului Justiţiei în care vor cere ca noul Cod Penal să pedepsească infracţiunea de ultraj mult mai aspru, a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al MIRA.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MIRA, Marius Tache, subiectele unei întâlniri care a avut loc astăzi, între ministrul Cristian David şi liderii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) au privit acordul privind raporturile de serviciu între cele două părţi, proiectul de modificare a statutului poliţistului, asigurările de viaţă ale poliţiştilor, coeficienţii de ierarhizare a agenţilor de poliţie şi aspectele ce ţin de înăsprirea faptelor de ultraj, pentru a descuraja actele ripostă împotriva acţiunilor legale ale poliţiştilor investiţi cu exerciţiul autorităţii de stat.

La propunerea ministrului internelor şi reformei administrative,  MIRA şi SNPPC vor iniţia un demers comun adresat Ministerului Justiţiei pentru a avea în vedere, în contextul elaborării noului Cod Penal, mărirea pedepselor pentru ultraj.

Demersul va avea ca fundament analiza cazurilor de ultraj comise împotriva poliţiştilor în ultimii 2 ani, document întocmit de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi din care reiese că în anii 2006 şi 2007, aproape 500 de poliţişti au fost agresaţi.

În ceea ce priveşte acordul privind raporturile de serviciu, cele două părţi au aprobat forma finală a acestuia, documentul fiind semnat în timpul întâlnirii de marţi.

Totodată, s-au conturat etapele şi demersurile legislative care sunt necesare pentru promovarea unui act normativ vizând asigurările de viaţă ale poliţiştilor, la acest moment existând un proiect de politică publică înaintat, de către MIRA, Guvernului României.

Modificarea coeficienţilor de ierarhizare a agenţilor de poliţie a fost un alt punct discutat în timpul întâlnirii, cele două părţi convenind ca proiectul de ordonanţă de urgenţă să fie promovat  în Guvern pentru a fi aplicabil începând cu 1 ianuarie 2009.

Referitor la proiectul de modificare a statului poliţistului a fost stabilit ca la data de 11 august, după o ultimă consultare, să fie înaintată forma finală a acestuia legislativului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS