20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimii bani POR au ajuns în Dolj

Primii bani POR au ajuns în Dolj

Doljul a pus ieri mâna pe primii bani de drumuri din fondurile postaderare, pentru execuţia DJ Lăcriţa-Coşoveni-Ghindeni. Alături de doljeni au mai primit bani şi autorităţile locale din Drăgăşani, care vor să realizeze o centură a municipiului.

 

Fondurile structurale nu mai sunt, începând de ieri, simple vorbe în gura autorităţilor. Primul contract din Dolj de finanţare prin Programul Operaţional Regional, axa destinată infrastructurii, a fost semnat la sediul consiliului judeţean de către preşedintele instituţiei, Ion Prioteasa, şi directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest, Marilena Bogheanu. Acesta vizează reabilitarea unui drum judeţean de o importanţă vitală pentru şoferii care vin de la Bucureşti, Piteşti sau Râmnicu Vâlcea şi nu vor să treacă prin traficul aglomerat al Craiovei. Practic, DJ 652 Lăcriţa-Coşoveni-Ghindeni face legătura între DN Craiova-Slatina şi drumul Craiova-Caracal şi va funcţiona în viitor ca o centură a Băniei pentru şoferii care vor să ajungă în Vama Bechet. Investiţia propriu-zisă va fi demarată cel mai probabil, potrivit autorităţilor, în primăvara anului viitor, după ce vor fi parcurse toate etapele licitaţiei internaţionale, şi se va încheia în termen de 31 de luni. Antreprenorul declarat câştigător va avea sarcina de a reabilita 18,9 kilometri de drum, care este în prezent de pământ, la o valoare totală de 7,5 milioane de euro, din care şase sunt nerambursabile. „Este un drum pe care nu se aventura nici o maşină, pentru că tirurile au rămas de multe ori în pană aici. Investiţia va descongestiona traficul, iar oamenii vor câştiga mai mult timp. Pe unde trece un asemenea drum înfloresc satele“, a spus Prioteasa.

 

Drăgăşaniul va avea centură de şase milioane de euro

 

Alt contract de finanţare semnat ieri vizează construirea unei centuri a oraşului Drăgăşani, proiect menit să reducă traficul în zona centrală a municipiului. Cu o lungime de aproape şase kilometri şi o valoare de 5,9 milioane de euro, varianta ocolitoare va uşura drumul şoferilor către Râmnicu Vâlcea şi staţiunile şi mănăstirile de pe Valea Oltului. „În municipiul Drăgăşani e o singură stradă. Se trece exact prin centrul oraşului. Şoseaua aceasta va pune în evidenţă zona viticolă a oraşului şi altă zonă, unde sperăm să dezvoltăm industria, să facem un parc industrial“, a spus primarul Drăgăşaniului, Cristian Nedelcu. Precizăm faptul că, din momentul începerii lucrărilor, constructorul va avea la dispoziţie doi ani pentru finalizarea investiţiei.

Fonduri guvernamentale pentru infrastructură

 

Oltenii şi-au făcut temele la capitolul fonduri europene, aşa cum o dovedeşte numărul de cereri de finanţare depuse până în prezent la ADR Oltenia. Potrivit directoarei Marilena Bogheanu, în cadrul POR au fost depuse 104 proiecte, în valoare de 471 de milioane de euro, pe şase din cele zece domenii de intervenţie lansate la nivel naţional, cifre care îi situează pe olteni pe primul loc pe ţară. Datorită succesului pe care îl are POR în regiune, guvernul este hotărât să suplimenteze suma destinată infrastructurii, de numai 122 de milioane de euro, cu fonduri guvernamentale, iar în Oltenia ar putea ajunge şi sumele rămase necheltuite de la celelalte regiuni din ţară. „Având în vedere numărul mare de solicitări pentru proiecte de infrastructură, 34 de cereri de finanţare în valoare de 340 de milioane de euro, se pregăteşte un proiect de hotărâre de guvern prin care se vor aloca fonduri guvernamentale în completarea celor europene. Nu am fost notificaţi pe acest domeniu să nu mai primim proiecte“, a spus Marilena Bogheanu.

 

Oltenii-s fruncea

Primul proiect POR semnat la nivel naţional pe infrastructură a aparţinut tot regiunii Oltenia. Pe 23 aprilie, la Cluj, directoarea Marilena Bogheanu şi preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, au semnat contractul de finanţare, în valoare de 21,5 milioane de euro pentru modernizarea DJ 665 şi 675C, din zona turistică a Gorjului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS