16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitaţie dubioasă la CE Rovinari

Licitaţie dubioasă la CE Rovinari


Mai multe firme au încercat să obţină de la Complexul Energetic din Rovinari (CER) un contract în valoare de 6,8 milioane de lei, însă unitatea a selectat unul dintre partenerii săi tradiţionali de afaceri, ENERGOCONSTRUCŢIA, care a cerut 15,2 milioane de lei pentru executarea unui depozit de cenuşă, lucru ce i-a nemulţumit pe reprezentanţii firmei GECOROM din Craiova.

Un contract în valoare de câteva milioane de lei oferit de Complexul Energetic din Rovinari a fost miza pentru care s-au luptat în ultimele două săptămâni mai multe firme cu activitate în domeniul amenajării depozitelor de zgură şi cenuşă. Întrucât trebuie să îşi pună la punct un depozit de cenuşă, conducerea Complexului Energetic din Rovinari a publicat un anunţ, prin care a scos la licitaţie lucrări în zona amintită. Au cumpărat caiete de sarcini cinci firme, între care TPSUT, ENERGOCONSTRUCŢIA, GECOROM şi HIDROCONSTRUCŢIA. Cu toate că aveau dreptul legal de a participa la licitaţie, nici una dintre societăţile amintite nu s-a prezentat la termenul de desfăşurare a licitaţiei, anunţat în mod oficial. Considerând că este o lucrare complexă şi greu de realizat, societatea GECOROM Craiova s-a asociat cu SC GOVORA SA, pentru a putea îndeplini condiţiile cerute de Complexul Energetic Rovinari.

 

Preţ astronomic

 

Văzând că nu s-a prezentat nici unul dintre cumpărătorii caietelor de sarcini, comisia de licitaţie pentru lucrarea estimată la aproximativ 6,8 milioane de lei a luat decizia de a apela la o selecţie de ofertă, cu negociere directă. Ieri au fost invitate toate firmele care au cumpărat caietele de sarcini, inclusiv GECOROM şi ENERGOCONSTRUCŢIA, pentru a fi analizate ofertele. După ce au discutat cu reprezentanţii firmelor interesate de amenajarea depozitului de cenuşă şi zgură, membrii comisiei au decis că oferta depusă de ENERGOCONSTRUCŢIA este cea mai avantajoasă pentru CER, întrucât respecta condiţiile cerute din caietul de sarcini. Preţul de 15,2 milioane de lei propus de firma selectată este însă astronomic, în raport cu valoarea lucrărilor avansată de specialiştii Complexului Energetic din Rovinari, adică 6,8 milioane de lei.

 

Se consideră nedreptăţiţi

 

Reprezentanţii celeilalte firme care a participat ieri la negocierile cu comisia din cadrul Complexului Energetic Rovinari, respectiv SC GECOROM, sunt nemulţumiţi că plicul cu oferta lor nici măcar nu a fost deschis, cu toate că aveau un preţ cu trei-patru milioane de lei sub cel anunţat de CER. Constantin Popescu, directorul tehnic al SC GECOROM Craiova, a declarat că societatea pe care o reprezintă a respectat condiţiile din caietul de sarcini. „Am fost primiţi la negociere şi s-a tras la sorţi. Am fost primii şi ni s-au reproşat mai multe lucruri pe care nu le-am fi respectat. Noi ne-am asociat cu o firmă din Govora. S-au cerut trei contracte cu lucrări similare: unul îl avem noi şi două, firma din Govora. Au fost nemulţumiţi că aceia din Govora nu au făcut lucrări de anvergură. Apoi, cu staţia de betoane cerută, care să fie la 20 de kilometri de lucrare… Am depus un document cu staţia pe care o avem la Drăguţeşti şi unul pentru o staţie mobilă. Altă problemă a fost cu certificatul de calitate, despre care au spus că nu este bun şi că firma care ne-a acreditat nu este nici ea acreditată. Ori, societatea care ne-a acreditat este din Grecia, iar Grecia e în Uniunea Europeană. Nici măcar nu au deschis plicul şi noi aveam o ofertă de 6,4 milioane de lei. Nu trebuia să ne respingă decât dacă nu aveam garanţia de participare plătită sau dacă nu depuneam în termen. Nu înţelegem de ce s-a procedat aşa“, a declarat Constantin Popescu, directorul tehnic al GECOROM. Valentin Nistoran, directorul comercial al SC GECOROM Craiova, a precizat că societatea la care lucrează ia în calcul contestarea selecţiei de ofertă, în momentul în care comisia va comunica în scris motivele respingerii ofertei.

 

Pot să conteste

 

Valentin Nistoran a mai afirmat că nu înţelege cum a putut fi selectat un preţ de 15,2 milioane de lei, în condiţiile în care SC GECOROM a avut o ofertă mult mai bună, de 6,4 milioane. La rândul său, Răducu Teodorescu, vicepreşedintele comisiei din cadrul Complexului Energetic Rovinari, care a selectat oferta ENERGOCONSTRUCŢIA, a declarat că GECOROM poate să conteste, în condiţiile legii, selecţia de ofertă: „Au participat cele două firme, iar şi cea din Craiova nu a îndeplinit patru condiţii, şi nu una. Cea mai importantă este legată de planul calităţii, care nu corespunde. Mai este şi staţia de betoane, de care noi aveam nevoie să fie acolo, la faţa locului, pentru a executa lucrarea la timp. Dânşii s-au asociat cu Govora şi au trei lucrări de mărime mică. Or, aici este vorba de o lucrare de amploare, complexă. Nouă ne trebuie depozitul imediat, pentru că nu putem să mai aşteptăm, întrucât nu o să mai avem unde să depozităm. Este pusă în pericol activitatea. Am selectat, până la urmă, SC ENERGOCONSTRUCŢIA, care, e adevărat, a venit cu un preţ de 15,2 milioane de lei. Este o sumă foarte mare. Acum a rămas să analizăm această ofertă, să vedem de ce apare acest preţ. Or la noi s-a greşit la calcule, ori la ENERGOCONSTRUCŢIA nu s-a făcut calculul bine. O să luăm deviz cu deviz şi o să stabilim exact cum stă situaţia. Nu va rămâne aşa. Este o sumă foarte mare“, a spus Răducu Teodorescu, vicepreşedintele comisiei, care a selectat oferta de 15,2 milioane de lei.

 

Partener tradiţional

 

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Rovinari, a declarat, de asemenea, că, în momentul în care comisia a selectat oferta firmei ENERGOCONSTRUCŢIA, s-au avut în vedere experienţa în domeniu a firmei şi faptul că aceasta a mai desfăşurat lucrări de profil la CER, din 1990 încoace: „Nu m-am ocupat eu de licitaţie. Legislaţia ne dă voie ca, în cazul în care nu se prezintă nimeni la licitaţie, să facem selecţie de ofertă. ENERGOCONSTRUCŢIA este cea mai mare firmă din România cu lucrări în domeniu şi are o experienţă vastă în lucrări de anvergură. Este în prezent subcontractant al ROMELECTRO la depozitul nostru de fluid dens. Mai realizează şi desulfurarea. Aceeaşi societate a construit, cu o singură excepţie, şase depozite de zgură şi cenuşă la Rovinari din 1990 încoace. În ceea ce priveşte suma propusă, o să vedem cum facem, căutăm soluţii“, a afirmat directorul Laurenţiu Ciurel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII