14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrăţările dacice vor fi reexpertizate

Brăţările dacice vor fi reexpertizate

Un nou termen de judecată în procesul căutătorilor de comori, în care 13 persoane sunt acuzate de trafic cu obiecte de patrimoniu naţional, s-a desfăşurat vineri, la Tribunalul Hunedoara. Instanţa a decis ca cele nouă brăţări dacice din aur, recuperate până în prezent de statului român, piese, despre care se presupune că au fost sustrase de inculpaţi din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, să fie reexpertizate. Completul de judecată urmează să formuleze o cerere către Academia Română prin care va solicita numirea unei comisii de specialişti care să stabilească dacă obiectele sunt sau nu autentice. Instanţa doreşte să afle compoziţia şi provenienţa metalului din care acestea sunt realizate, valoarea lor, tehnica utilizată şi dacă piesele sunt susceptibile să facă parte din patrimoniul naţional. Completul de judecată a hotărât ca reexpertizarea brăţărilor dacice să fie realizată de către specialişti care nu au făcut parte din prima comisie.
Procesul “Aurul dacic” a început în 7 iulie 2005. 13 persoane au fost trimise în judecată pentru detecţii şi săpături ilegale în siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi sustragerea a 15 brăţări dacice evaluate la 6,6 milioane de euro. Statul roman a recuperat până în prezent  nouă brăţări dacice din aur din cele 15. Obiectele de patrimoniu au reintrat în patrimoniul naţional în cursul anului 2006, respectiv 2007. Doar pentru două dintre ele statul roman nu a plătit niciun leu. Primele patru brăţări au fost recuperate din SUA de la un colecţionar american. A cincea a fost descoperită în Franţa. Ea era expusă la un stand din cadrul Expoziţiei Bienale de la Grand Palais din Paris al firmei new-yorkeze "Adriadna Gallery". O altă brăţară dacică a fost recuperată de la hunedoreanul Călin Ciota, iar ultimele trei au fost recuperate anul trecut, două din Elveţia şi una din SUA. Răscumpărarea celor două brăţări dacice din Elveţia a costat statul român 140 de mii euro, iar cea din SUA, 60 de mii dolari.
Un nou termen de judecată în acest dosar va avea loc în data de 19 septembrie, când vor fi audiaţi mai mulţi martori, printre care şi Călin Ciota, hunedoreanul asupra căruia anchetatorii au găsit una dintre cele nouă brăţări dacice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU