Mai puţin de 1% dintre români au card de sănătate

Autori


Mai puţin de 1% dintre români folosesc carduri europene de asigurări de sănătate, în timp ce, în Italia şi Austria, spre exemplu, acest serviciu este utilizat de aproape întreaga populaţie, potrivit datelor Comisiei Europene (CE), citate de NewsIn.

În România sunt în circulaţie, în prezent, doar 55.000 de carduri europene de asigurări de sănătate. Acest card permite deţinătorului să beneficieze de ajutor medical, în caz de boală sau de accident, dacă acestea survin în timpul şederii temporare în unul dintre cele 31 de state în care este valabil, asemenea rezidenţilor din ţara respectivă. Cardul european de asigurări de sănătate poate fi folosit doar în sistemul sanitar de stat şi are un design, care-l face uşor de recunoscut de personalul medical. Fiecare stat membru UE este responsabil să distribuie gratuit acest card.

„Asemenea monedei euro, cardul european de asigurări de sănătate este o mică parte din Europa aflată la îndemâna tuturor cetăţenilor săi. Cardul oferă încredere milioanelor de europeni care călătoresc în străinătate – în excursii, în interes de serviciu sau de studiu“, a declarat comisarul european pentru muncă şi afaceri sociale, Vladimir Spidla.

 

România, în coada listei


 

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, la patru ani de la lansarea cardului european de asigurări de sănătate, acest serviciu este folosit de 173 de milioane de persoane din UE, ceea ce înseamnă 36% din totalul populaţiei Uniunii.

Cei mai favorizaţi din acest punct de vedere sunt italienii (97%) şi austriecii (96%). La polul opus, alături de români, se află populaţia din Bulgaria, Grecia, Spania şi Cipru, unde cardul european de sănătate a fost distribuit, până în prezent, la mai puţin de 5% dintre locuitori.

Pe lângă cetăţenii din cele 27 de state membre, cardul european de asigurări de sănătate este folosit şi în Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia. În Liechtenstein, de pildă, 99 de oameni din 100 folosesc acest card. În ţările din afara UE, la folosirea cardului, acesta trebuie acoperit, în plus, de o asigurare naţională de sănătate.Comenteaza acum

2 Comentarii

 1. zaharia said:

  Nu văd importanţa acestui card de sănătate deoarece bani pt sănătate curg fără limită din orice şi tot se fac discriminări şi abuzuri de către personapul medical la orce nivel.La ce bun acest card pt că sănătatea constă în sacul de bani dacă există si nu în acest card.Asigurăm criminalilor confort si salarii decente?!!Nu e destul cît jupoae lumea prin orce mijloace?!!!!!!

 2. de-ala said:

  lipsa de informatie! ce aberatie “carte Europene de sanatate”?? ce inseamna asta?? aiurea! fiecare tara reglementeaza prin casele de asigurare(sanatate) private sau de stat, iar cardul este valid numai in tara unde s-a emis si incheiat asigurarea. in cazul imbolnavirii in exteriorul tarii, cardul nu ajuta decat la inregistrare de date, identificare a persoanei. In caz de necesitate, tratamentul se plateste privat , iar la reintoarcere in tara se reglementeaza cu societatea cu care a fost incheiata asigurarea. clauzele si factorii depind de la asigurare la asigurare iar pentru o returnare integral a cheltuielilor trebuie incheiata o asigurare suplimentara pt. stainatate.
  vorbesc fiind gut informat in materie si avand de-a-face de cateva ori cu astfel de cazuri
  Exemplu trist este in cazul in care un strain se inbolnaveste in Romania, caci atunci este nevoit sa dea “spaga”, care nu se mai poate returna nefiind recunoscuta oficial. iar in caz contrar, romanii se imbolnavesc foarte des in strainatate, staticienii au scos in evidenta ca:persoanele din tarile slab dezvoltate au intentii precise de a beneficia de tratamentele din tarile bine situate.
  pacat dar asta este realitaea..
  numai bine si multa sanatate

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 iulie 2008

Actualitate

» Pârjol în Dolj
» Accident grav de motocicletă
» Se reiau plăţile pentru păgubiţii FNI
» Coşmar în autocar
» Anul şcolar, de 35 de săptămâni
» Bacalaureat, sesiunea a doua
» Mai puţin de 1% dintre români au card de sănătate

Local

» Scurte ştiri
» Minor în plasament, dispărut
» Echilibrul între carieră şi familie
» Furt de lemne
» Juristul CEZ a depus plângere penală împotriva firmei cehe
» Laborator de analize toxicologice, în Vâlcea
» Influenţa asupra celorlalţi, latură a conştiinţei de sine
» Febra reducerilor de preţuri
» Asociaţia care trebuia să salveze Valea Jiului e pe moarte
» Bărbatul răpit a fost adus acasă
» Cadavru scos de rude din canal
» Căutat pentru că şi-a înjunghiat prietenul
» Ultima naştere
» A dispărut dosarul lui Piedone
» Accident mortal la Işalniţa
» A lovit o femeie şi a fugit
» Măcelarul din Petroşani s-a inspirat de pe internet
» Încă un destin frânt de tren
» Dosariada înghite examenul scris
» Scurte ştiri
» Colegiile uninominale, mărul discordiei
» DNA – lăudat, parlamentul – criticat

Dolj

» Case protejate pentru oameni cu probleme

Gorj

» Scurte ştiri
» Incendii la locuinţe şi la groapa de gunoi
» Cel mai mare târg din ţară îşi deschide porţile
» Elevi gorjeni, ajunşi din greşeală olimpici

Sport

» Pandurii lui Toacsen urcă la munte
» Vâlcenii s-au comportat mediocru
» Bronz pentru România la Universitare
» Victor Hănescu, 21 de locuri mai sus în clasamentul ATP
» Oprea a sărit 16,97 m la Atena
» Alexandra Ursachi nu dorea vacanţă
» Raluca Dumitraşcu, vicecampioană europeană la judo
» Ivan şi Balint rămân acasă
» Anunt
» Liga I, după campionatele din Uzbekistan şi Yemen
» CF Chimia a obţinut încă două victorii în amicale
» Abonamente preferenţiale pentru suporterii gorjeni
» Jeremie Njock vrea să fie liber de contract

Magazin

» Menta în bucătărie

Opinii

» Şcoala & boala
» Linişte şi pace la Ştiinţa, deşi adevărul este altul

Top