7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJiunimiştii GdS au cucerit Oltenia

Jiunimiştii GdS au cucerit Oltenia

Au pornit la drum în urmă cu un an, fără să ştie prea bine ce îi aşteaptă, fără să ştie că, odată ce au pus mâna pe pix sau pe tastele calculatorului ca să îşi aştearnă gândurile, vor deveni dependenţi de scris. Zece tineri talentaţi au descoperit ce înseamnă să fii jurnalist. Ei sunt micii ziarişti ai Gazetei de Sud, ei sunt Jiunimea.

În urmă cu un an, cititorii au găsit între paginile Gazetei de Sud un ziar mai mic, viu colorat, care nu conţinea nici anunţuri, nici reclame la maşini sau telefoane mobile, nici sfaturi practice de bucătărie sau de amenajări interioare, nici de sănătate. Şi, cum nu îl putea folosi nici tata, nici mama, nici bunica sau bunicul, aceştia l-au pasat adolescentului pentru că Jiunimea este revista tinerilor olteni. Aşa au făcut ei cunoştinţă cu Laura, Anca, Andreea, Adina, Ştefania, Jeanin, puştii care, din „scribuţii“ primelor numere, au devenit mici ziarişti, iar Iulian Fira s-a transformat din „zbir“ în coordonatorul lor. „Jiunimea este un proiect prin care GdS a vrut să se apropie de tineri care nu sunt mari consumatori de presă scrisă. Am făcut o revistă pentru ei, la care să scrie. Am vrut să le oferim tinerilor şansa să se exprime liber. Dacă la început scriau eseuri, acum ne-am apropiat de stilul jurnalistic“, a explicat Iulian Fira, coordonator PR Jiunimea.

 

Povestea lor

 

Totul a început când GdS a organizat o preselecţie pentru a-i găsi pe viitorii ziarişti. Dar drumul de pe băncile şcolii sau ale facultăţii până în sediul redacţiei nu a fost unul uşor. Puştii au trecut prin mai multe probe, testări, interviuri, apoi au fost trimişi pe teren ca nişte adevăraţi ziarişti ca să găsească subiecte incendiare. Cei care s-au întors victorioşi şi au reuşit să le pună şi în pagină au primit titlul de „jiunimişti“. „Am văzut cum este să fii ziarist. Cât de mult trebuie să te zbaţi pentru un articol, cum trebuie să alergi, să ceri părerile celor implicaţi, să afli cât mai multe. Am văzut cum e să munceşti o zi sau mai multe pentru o oră şi ceva de scris. Dar satisfacţia pe care o ai după ce ai terminat de scris, după ce îţi vezi materialul gata, după ce este publicat şi îţi vezi numele lângă munca ta este imensă. Acest lucru contează cel mai mult“, a spus Adina Cososchi, jiunimistă care este studentă în anul II la Comunicare şi Relaţii Publice Craiova. „Jiunimea a fost mai mult decât un job. Cel mai mult a contat că am devenit prieteni, că ne-am simţit bine“, a completat Adina.

 

I-a prins „microbul presei“

 

Jiunimea le-a deschis drumul către o carieră în jurnalism, i-a prins „microbul presei“. „A fost prima dată când am scris ceva şi mi-a plăcut să fac asta. Am învăţat cum să îmi ordonez ideile, să extrag esenţialul dintr-un eveniment şi, nu în ultimul rând, mi-am făcut prieteni. Şi dacă tot am început cu jurnalismul, m-am gândit să continui şi voi da la Facultatea de Jurnalism din Craiova“, a spus Ştefania Bătrînca. Şi, chiar dacă nu vor să devină jurnalişti cu acte în regulă, jiunimiştii nu vor renunţa la pasiunea pentru scris. „Îmi doream să scriu la o revistă. Aici am învăţat cum să scriu un articol, ce înseamnă şapoul, ştirea, am învăţat să primesc laude şi critici, să mă autoevaluez. Dar tot aici am descoperit cât de bine este să lucrezi în echipă şi cât de repede îţi poţi face prieteni“, a precizat Andreea Ştefanin. Andreea vrea să dea la Facultatea de Istorie din Bucureşti şi visează să scrie la o revistă de istorie.

Laura Dragonu a ajuns de pe băncile şcolii direct în redacţia GdS, iar olimpica la limba şi literatura română a descoperit jurnalismul. „Este ceva diferit de ceea ce făceam în liceu, dar şi aici învăţam multe lucruri. Atmosfera nu este cea de profesor-elev, ci una în care ne simţim bine, ne simţim importanţi. Joburile part-time sunt, în general, la magazin, dar să ajungi în mediul GdS, să fii un mic jurnalist, este ceva unic“, a spus Laura.

 

Jiunimea on line

 

Deşi au numai un an, jiunimiştii au planuri mari: să devină din ce în ce mai buni, să creeze Jiunimea on line, alternativă la revista tipărită, şi să devină jurnalişti adevăraţi. „Mulţi au prins gustul acestei meserii şi sunt convins că o vor urma. Cei care nu vor face această meserie vor folosi în carierele lor viitoare abilităţile dobândite. Aici am învăţat cu toţii să avem rezultate, fiind, în acelaşi timp, prieteni“, a spus Iulian Fira.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII