13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondamnaţi la moarte de lipsa banilor

Condamnaţi la moarte de lipsa banilor

Şapte bolnavi de cancer din Craiova au ajuns în pragul disperării, după ce Spitalul Municipal „Filantropia“ le-a întrerupt pentru o săptămână tratamentul care îi ţine în viaţă.

 

Unii dintre bolnavii de cancer din Craiova care urmează un tratament scump au rămas de o săptămână fără medicamentele care îi ţin în viaţă. Este vorba de şapte pacienţi ai Spitalului Municipal „Filantropia“, aflaţi în tratament cu Avastin şi Herceptin. Miercuri, 2 iulie, oamenii s-au prezentat la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, dar, în loc de tratament, au primit explicaţia că nu există medicamente, pentru că unitatea sanitară nu are bani. Pentru că bolnavii au insistat să le fie rezolvată problema, cadrele medicale i-au trimis la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Acolo, oamenii au primit alte explicaţii, cu care s-au întors la spital, şi tot aşa, au bătut drumul între CAS şi spital de mai multe ori, fără să-i lămurească nimeni. În cele din urmă, pacienţii au cerut ajutorul Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România, care i-a sfătuit să dea în judecată spitalul pentru că este o situaţie unică în ţară.

 

Sistemul le pune beţe în roate bolnavilor

 

Mioara C., de 51 de ani, din Craiova, are cancer de sân. Luptă cu boala de ani de zile, a trecut prin două intervenţii chirurgicale, însă ultimele luni au fost cele mai grele. Pentru că operaţia nu a putut rezolva problema, femeia a fost trecută pe tratament cu un medicament foarte scump, Herceptin, care împiedică generalizarea metastazelor. Numai că administrarea tratamentului nu s-a putut face aşa de uşor cum spera, pentru că sistemul medical din România este făcut să pună beţe în roate bolnavilor, mai ales atunci când tratamentul este foarte scump. „Beneficiez de dreptul de a fi tratată cu Herceptin din luna decembrie 2007. Cu toate acestea, am aflat abia la jumătatea lunii februarie că referatul medical fusese aprobat de Ministerul Sănătăţii, pentru că nimeni nu mi-a spus. Din februarie, tratamentul mi-a fost întrerupt de două ori, o dată la sfârşitul lui februarie, iar a doua oară, acum o săptămână. De fiecare dată a fost vorba de bani“, a spus Mioara. Femeia ştie că oprirea tratamentului i-ar putea grăbi moartea şi îşi face griji mai mult pentru fiul ei de 12 ani: „Sunt un părinte singur cu un copil de crescut. Nu mă gândesc decât la ce s-ar întâmpla cu acest copil dacă eu nu aş mai fi“.

Elena D., de 41 de ani, din Craiova, este altă bolnavă de cancer, cu neoplasm mamar şi metastaze la plămâni. Femeia a fost trimisă şi ea la plimbare de cadrele medicale, când a venit la Spitalul „Filantropia“ pentru tratament. „Am mers şi eu la Casa de Asigurări să întreb de ce nu are spitalul bani pentru medicament şi mi s-a spus că există aprobările de la minister, dar că vina este a spitalului, care nu şi-ar fi gestionat bine fondurile“, a spus Elena D.

 

Banii, veşnica problemă

 

Conducerea Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova a venit cu aceeaşi explicaţie legată de fondurile insuficiente şi atunci când a fost luată la întrebări de ziarişti. Managerul Mihai Coman a spus că medicamentele ar trebui cumpărate din fonduri cu destinaţie specială, pe care Ministerul Sănătăţii ar fi uitat să le trimită.

„Legea spune că medicamentele aprobate pe referate speciale de comisia centrală de la Bucureşti trebuie decontate din fonduri speciale de la Ministerul Sănătăţii. Am trimis adrese repetate la minister, prin care am cerut bani, dar, cu toate acestea, nu am primit răspuns până acum“, a explicat Coman.

Managerul a promis totuşi că astăzi bolnavii vor avea medicamentele pe care spitalul le-a achiziţionat, în disperare de cauză, cu bani din Programul de oncologie. „Am achiţionat 11 flacoane pe procedură de urgenţă, ca să le dăm bolnavilor tratamentul, până primim banii de la minister“, a spus Coman.

 

CAS dă vina pe spital

 

CAS Dolj, instituţia prin care se face repartizarea fondurilor, susţine că Spitalul „Filantropia“ este de vină pentru că bolnavii au rămas fără medicamente, chiar dacă nu există buget pentru aceste tratamente.

„Având în vedere faptul că bugetele aferente acestor tratamente vor fi transmise în judeţe după primirea datelor de consum de la unităţile sanitare ce derulează programul de oncologie, acestea, conform Normelor, sunt obligate să asigure continuitatea tratamentului tuturor pacienţilor, cu prioritate a acelora pentru care medicaţia a fost aprobată de Comisia Naţională de Oncologie“, se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele CAS Dolj, dr. Octavian Predescu.

Mai mult, CAS Dolj susţine că banii prevăzuţi pentru programul de oncologie sunt distribuiţi unitar prin fila de buget, nu sunt fragmentaţi pe categorii de terapie.

5.600 de lei o doză de Avastin

 

Avasin şi Herceptin sunt două medicamente foarte scumpe, care se administrează în bolile de cancer, pe referate speciale, aprobate de Ministerul Sănătăţii Publice. Tratamentul pentru o săptămână cu primul medicament costă doar pentru un singur bolnav 2.500 de lei, iar cu cel de-al doilea medicament, 5.600 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII