Comisia Europeană a solicitat astăzi Guvernului României şi altor 24 de state membre informaţii cu privire la măsurile luate pentru a îndeplini standardele UE de limitare a poluării aerului cu particule PM10 emise de industria grea şi de traficul urban, un pas preliminar procedurii de infringement.
Solicitarea Comisiei Europene a fost trimisă tuturor statelor membre – cu excepţia Irlandei şi Luxemburgului – după ce acestea au raportat depăşiri ale nivelurilor maxime admise de particule PM10. Aceste particule emise de industria grea şi traficul urban pot cauza afecţiuni astmatice, cardiovasculare, cancer pulmonar şi moarte prematură.
"Poluarea aerului are un impact grav asupra sănătăţii, iar respectarea standardelor trebuie să fie prioritatea noastră absolută", a spus comisarul european pentru mediu Stavros Dimas.
La 11 iunie 2008 a intrat în vigoare directiva privind îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi sănătăţii publice până în 2020, permiţând însă şi perioade de tranziţie până cel târziu la 10 iunie 2011 în cazul particulelor PM10. Există două valori limită pentru particulele PM10 – o concentraţie de 50 micrograme măsurată timp de 24 de ore, ce nu poate fi depăşită mai mult de 35 de zile pe an şi o concentraţie de 40 de micrograme măsurată timp de un an. Se estimează că, în prezent, 40% dintre zonele UE unde calitatea aerului este monitorizată nu respectă standardele PM10.
În Bucureşti, nivelul mediu anual de PM10 este de 56,9 micrograme.