7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia de Cod Electoral a decupat colegiile din 10 judeţe

Comisia de Cod Electoral a decupat colegiile din 10 judeţe

Comisia de Cod Electoral a finalizat astăzi delimitarea colegiilor uninominale din 10 judeţe, cele patru propuneri venite din partea PNL şi cele 6 ale PSD fiind adoptate cu largă majoritate, singurul membru al Comisiei care s-a exprimat împotriva propunerilor fiind reprezentantul PD-L.

Comisia de Cod Electoral a decupat, în şedinţa de azi, colegiile uninominale din judeţele Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Ilfov, Olt, Teleorman şi Tulcea.

Parlamentarii PSD şi PNL au fost cei care au prezentat în faţa Comisiei propuneri de împărţire a colegiilor, unele dintre ele negociate în teritoriu cu reprezentanţii celorlalte partide. Reprezentantul PD-L Valentin Iliescu a fost singurul membru al Comisiei care a venit cu variante distincte în privinţa delimitării colegiilor uninominale, propuneri care nu au primit susţinerea niciunui alt reprezentat al partidelor parlamentare din Comisia de Cod Electoral.

Deputatul PD-L a acuzat pe tot parcursul şedinţei înţelegerile făcute "pe sub masă" de liberali şi social-democraţi, întrebându-se retoric dacă nu este cazul să plece acasă, dacă decupajul colegiilor a fost deja tranşat dinainte. "Totul se face şmechereşte, ca la târg, vă bateţi joc de această comisie", a comentat Iliescu. El a acuzat "cârdăşia" dintre PSD şi PNL, susţinând că cele două partide ar fi negociat în judeţe şi candidaţii din colegii. "Dacă PSD are un candidat bun care trebuie să iasă, PNL trebuie să pună un iepuraş", a susţinut deputatul PD-L. Acesta a invocat din nou coaliţia celor 322 de parlamentari, atunci când i s-a pus în vedere că majoritatea partidelor au votat propunerile de luni, nu doar PSD şi PNL.

În replică, preşedintele Comsiei de Cod Electoral, Mihai Voicu a spus că propunerile pentru cele 10 judeţe discutate azi au fost adoptate cu largă majoritate nu doar de reprezentanţii PSD şi PNL, dar şi de cei ai PC, UDMR şi minorităţi, singurul partid care s-a abţinut fiind PRM. Liberalul a susţinut că nu este de vină pentru faptul că PD-L a reprezentat o voce izolată în cadrul delimitării colegiilor uninominale. Voicu a explicat că decupajul colegiilor se face pe baza negocierilor pe plan local între partidele parlamentare, iar propunerile stabilite la nivel judeţean urmăresc a întruni, dacă nu consens, majoritate în Comisie.

În afară de opoziţia exprimată de reprezentantul PD-L în privinţa propunerilor prezentate azi în şedinţa Comisiei de Cod Electoral, care de altfel a venit cu propriile variante de împărţire a colegiilor, deputatul PRM Verginia Vedinaş a decis să se abţină de la vot în majoritatea cazurilor. Aceasta a precizat că, fiind prezentate mai multe variante în cazul unelor judeţe, susţinute de argumente, ar trebui amânat votul pentru a se studia în detaliu care variantă este cea optimă.

Membrii Comisiei îşi vor continua lucrările luni, 14 iulie, în următoarele zile aşteptându-se delimitările colegiior uninominale din alte 20 de judeţe, potrivit lui Voicu. Termenul limită pentru decuparea colegiilor de către comisie este 19 iulie, urmând ca apoi Executivul să emită o hotărâre de Guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS