9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVISARTA cere demolarea reproducerilor după Brâncuşi

VISARTA cere demolarea reproducerilor după Brâncuşi

Conducerea societăţii VISARTA din Bucureşti, care administrează în România drepturile de imagine asupra operelor lui Constantin Brâncuşi, cere distrugerea reproducerilor realizate în oraşul Uricani, din judeţul Hunedoara, după Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, opere aflate în Parcul Central din Târgu Jiu. Gheorghe Voican, directorul executiv al VISARTA, a participat ieri la o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Primăriei Târgu Jiu, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale. Acesta a spus că VISARTA a trimis o notificare Primăriei Uricani, prin care solicită distrugerea lucrărilor respective. Gheorghe Voican a precizat că Primăria Uricani a încălcat legea, iar executare reproducerilor reprezintă o faptă penală, care este sancţionată cu închisoarea: „Ceea ce s-a întâmplat la Uricani este o încălcare gravă a legii privind drepturile de autor, pentru că au fost reproduse cele două opere fără a fi întrebat deţinătorul drepturilor de autor. Este o reproducere de calitate îndoielnică. VISARTA a trimis o notificare Primăriei Uricani, prin care a solicitat intrarea în legalitate, în sensul distrugerii acelor lucrări, şi numirea unei comisii tripartite, formate din reprezentanţi ai VISARTA şi ai Primăriilor Uricani şi Târgu Jiu, care să constate că reproducerile au fost demolate. Legea specifică, în situaţiile de acest gen, că lucrările făcute fără acordul deţinătorului drepturilor de autor să fie distruse. Fapta este şi de natură penală şi se pedepseşte cu închisoare între trei luni şi trei ani sau cu amendă, în funcţie de gravitate“.

 

Denaturare a operelor originale din Târgu Jiu

 

Şi conducerea Primăriei Târgu Jiu a trimis o notificare Primăriei Uricani, prin care îşi exprimă dezaprobarea faţă de reproducerile din localitatea hunedoreană. Viceprimarul Gabriel Sanda a spus că primăria este împotriva denaturării operelor lui Brâncuşi din Târgu Jiu: „Acele piese care seamănă foarte mult cu cele ale lui Brâncuşi au trezit o vie reacţie din partea primăriei. Am trimis o notificare către Primăria Uricani şi am luat legătura cu VISARTA. Suntem împotriva denaturării unor simboluri ale oraşului Târgu Jiu şi a faptului că ar putea fi plină România de copii ale operelor lui Constantin Brâncuşi“.

 

Primarul din Uricani nu recunoaşte nimic

 

Primăria Uricani a realizat, într-un parc al oraşului, două lucrări care seamănă foarte mult cu Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului. Potrivit primarului localităţii, Dănuţ Podadiu Buhăescu, cele două lucrări au costat 60.000 de lei, iar banii provin de la bugetul local. Edilul-şef al oraşului din Valea Jiului a fost extrem de supărat pe reprezentantul VISARTA: „Eu nu am auzit de omul ăsta şi nici nu ştiu cine este. Este lipsit de bun- simţ şi se bagă în seamă pe spinarea noastră. Orice scaun rotund sau orice masă rotundă este Masa Tăcerii? Voi pune juriştii la treabă, să vedem de ce legislaţie se prevalează. Eu îi garantez că masa aceea care seamănă cu cea a Tăcerii va rămâne acolo. Nu ne-am gândit la Brâncuşi când am făcut lucrările acestea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS