Acasă Actualitate Ministerul Mediului intenţionează să amplaseze pe plaje steguleţe care să arate calitatea...

Ministerul Mediului intenţionează să amplaseze pe plaje steguleţe care să arate calitatea apei

Ministerul Mediului intenţionează să amplasaze pe plajele de pe litoral steguleţe de diverse culori prin care să îi avertizeze pe turişti despre calitatea apei de îmbăiere din zona respectivă, informează NewsIn.
Secretarul de stat în Ministerul Mediului Lucia Varga a făcut astăzi un control inopinat pe plajele din staţiunile Mamaia şi Costineşti, pentru a verifica dacă există coşuri de gunoi, dacă algele au fost înlăturate şi dacă sunt panouri prin care turiştii să fie informaţi despre calitatea apei mării. În plus, ea a mai controlat şi este respectată recomandarea ca 20% din suprafaţa plajei să fie pusă la dispoziţie celor care doresc să stea la plajă pe cearşafuri, nu pe şezlonguri.
În această după-amiază, secretarul de stat a mers şi pe plaja Modern din municipiul Constanţa, unde câţiva turişti s-au plâns că, din cauza şezlongurilor, care oricum sunt goale, nu au unde să-şi întindă cearşafurile pe plajă. Lucia Varga a spus că operatorii trebuie să asigure 20% din plajă pentru cei care nu doresc să închirieze şezlonguri. Tot pe plaja Modern, secretarul de stat a cerut scurtarea unei bariere care îi împiedică pe turişti să treacă pe jos spre plajă şi care e folosită doar pentru accesul maşinilor de aprovizionare.
Lucia Varga a declarat, după controlul efectuat în zona mai multor hoteluri, că starea plajelor este relativ bună, că nisipul a fost afânat şi au fost amplasate coşuri de gunoi.
În ceea ce priveşte neregulile constatate, secretarul de stat a cerut măsuri drastice din partea Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) şi a operatorilor de plajă. În timpul controlului, secretatul de stat a observat câteva suprafeţe de uscat acoperite cu vegetaţie şi resturi menajere, iar în sudul staţiunii Mamaia era un cămin neacoperit care poate reprezenta un pericol pentru turişti şi în special pentru copii. În aceeaşi zonă, se mai află şi o conductă dezafectată care ajunge până în apa mării şi care reprezintă de asemenea un pericol. Deşi nu se ştia cui aparţine conducta, secretatul de stat a dispus ca utilajele DADL să intervină pentru înlăturarea acesteia. Pe plajele din Costineşti, secretarul de stat în Ministerul Mediului a constatat că abia de curând a început acţiunea de montare a coşurilor de gunoi.
În plus, în aproape toate zonele controlate lipsesc panourile prin care turiştii să fie informaţi despre calitatea apei de îmbăiere. Lucia Varga a hotărât ca DADL să transmită săptămânal informaţii către hotelieri, operatori de plaje şi presă despre calitatea apei mării, chiar dacă în ultimii ani analizele nu au indicat probleme majore. Ea a precizat că se ia în calcul ca, pe lângă panourile de informare, să fie amplasate steaguri de diferite culori, în funcţie de calitatea apei. Astfel, cel de culoarea verde va însemna că apa este bună de îmbăiat, galben – că există o limită şi portocaliu – că apa nu este recomandată pentru îmbăiere.
O altă măsură dispusă de Ministerul Mediului prevede formarea unor echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu, reprezentanţi ai DADL şi, cel mai probabil, jandarmi, care să patruleze pe porţiuni de 500 de metri şi care să aplice sancţiuni pentru eventualele nereguli.
Lucia Varga a declarat că va reveni pe litoral săptămâna viitoare pentru a verifica dacă neregulile constatate şi recomandările făcute de ea au fost rezolvate, afirmând că, în caz contrar, nu eclude demiterea conducerii DADL. În ceea ce priveşte beach-barurile ilegale de pe plaje, Lucia Varga a afirmat că vor fi demolate toate cele care nu se află în planurile urbanistice zonale, însă doar după obţinerea unei sentinţe definitive în instanţă.
Secretarul de stat a făcut şi un apel către turişti să respecte curăţenia pe plaje şi să nu mai arunce resturi menajere pe nisip, în condiţiile în care în zonă există coşuri de gunoi.

Exit mobile version