10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul taie chiria la Cultură

Ministerul taie chiria la Cultură

Şefii Direcţiei de Cultură Dolj i-au pârât ieri în faţa presei pe responsabilii din ministerul de resort care le-au tăiat chiria pentru sediul ocupat de instituţie, catalogând măsura drept „probă de agresiune şi hărţuire“.

Potrivit documentului prezentat ieri de directorul Dan Lupescu, Virgil Niţulescu anunţă instituţia că, începând de la 1 iulie 2008, ministerul nu va mai vira banii necesari plăţii chiriei pentru spaţiul din clădirea Proiect având în vedere faptul că Direcţia de Cultură are în administrare două spaţii pe care nu le foloseşte. Este vorba de clădirea din strada Mihai Viteazul, având drept chiriaşă până în 2023 o societate controlată de Dinel Staicu, şi alta în strada Mihail Kogălniceanu, având drept chiriaş PSD Dolj.

 

Lupescu vrea să folosească banii extrabugetari pentru chirie

 

Directorul Dan Lupescu susţine că, deşi atât PSD-ul, cât şi societatea lui Staicu au fost date în judecată de Direcţia de Cultură, cele două entităţi par lipite ca marca de scrisoare de spaţiile date în administrarea instituţiei. „În cazul clădirii din Kogălniceanu, hotărârea instanţei nu va duce la soluţionarea cazului deoarece hotărârea de guvern prin care
ne-a fost dat în administrare nu indică încăperile ce compun cei 200 mp atribuiţi. Cu un rezultat defavorabil s-au soldat şi procesele privind imobilul din Mihai Viteazul, grevat de un contract de închiriere pe o perioadă de 25 de ani, care nu poate fi reziliat decât dacă plătim echivalentul a 350.000 de dolari“, a spus Lupescu. Acesta a precizat că una dintre soluţii poate fi folosirea pentru plata chiriei a resurselor extrabugetare ale direcţiei, care trebuie însă avizată de minister.

 

Dămureanu: E o hărţuială politică

 

În ajutorul directorului Lupescu a sărit şi Ringo Dămureanu, şeful sindicatului din administraţia locală „Forţa Legii“, care l-a acuzat pe secretarul general al MCC Virgil Niţulescu de „hărţuire politică“ a directorului pesedist Dan Lupescu. Acesta a precizat că va cere cercetarea disciplinară a lui Niţulescu de către comisia creată special pentru înalţii funcţionari publici, după ce secretarul MCC i-a acordat directorului Lupescu calificativul „nesatisfăcător“ la evaluarea anuală, notă pe care directorul a contestat-o, obţinând „foarte bine“. „E o hărţuială clară politică a domnului director. Avem de-a face cu un comportament tipic fanariot al acestui domn. E a patra răfuială a acestui secretar de stat cu domnul director. Vom cere cercetarea disciplinară a lui Niţulescu, care este înalt funcţionar public“, a spus Dămureanu.

 

Ministerul reclamă procese cu frâna trasă

 

Reprezentantul ministerului de resort învinuit a ţinut ieri să precizeze pentru GdS că măsura de sistare a plăţii chiriei este normală, în condiţiile în care la mijloc sunt bani publici. Virgil Niţulescu a declarat că eforturile direcţiei de a intra în spaţiile repartizate de guvern au fost mai degrabă declarative. „Colegii din minister au considerat că domnul director Lupescu nu a depus suficiente eforturi pentru a restabili o situaţie normală, adică stabilirea sediului Direcţiei într-unul din spaţiile aflate la dispoziţia acestei instituţii. Aceasta a fost singura soluţie morală găsită, aceea de a obliga Direcţia să se mute pentru că nu considerăm că este normal ca din banii publici să fie plătită o chirie, când Direcţia mai are două sedii“, a precizat secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor. Cât despre schimbarea calificativului primit de directorul de la Dolj, Niţulescu a menţionat că modificarea a fost făcută din cauza unei erori de procedură a funcţionarilor din administraţia centrală, nicidecum datorită îmbunătăţirii activităţii lui Lupescu. „Schimbarea calificativului a fost făcută pe erori de procedură ale unor funcţionari din minister, nu pentru că a crescut brusc gradul de apreciere al colegilor mei faţă de activitatea depusă de domnul director“, a mai spus Niţulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII