Ministerul taie chiria la Cultură

Autori


Şefii Direcţiei de Cultură Dolj i-au pârât ieri în faţa presei pe responsabilii din ministerul de resort care le-au tăiat chiria pentru sediul ocupat de instituţie, catalogând măsura drept „probă de agresiune şi hărţuire“.

Potrivit documentului prezentat ieri de directorul Dan Lupescu, Virgil Niţulescu anunţă instituţia că, începând de la 1 iulie 2008, ministerul nu va mai vira banii necesari plăţii chiriei pentru spaţiul din clădirea Proiect având în vedere faptul că Direcţia de Cultură are în administrare două spaţii pe care nu le foloseşte. Este vorba de clădirea din strada Mihai Viteazul, având drept chiriaşă până în 2023 o societate controlată de Dinel Staicu, şi alta în strada Mihail Kogălniceanu, având drept chiriaş PSD Dolj.

 

Lupescu vrea să folosească banii extrabugetari pentru chirie

 

Directorul Dan Lupescu susţine că, deşi atât PSD-ul, cât şi societatea lui Staicu au fost date în judecată de Direcţia de Cultură, cele două entităţi par lipite ca marca de scrisoare de spaţiile date în administrarea instituţiei. „În cazul clădirii din Kogălniceanu, hotărârea instanţei nu va duce la soluţionarea cazului deoarece hotărârea de guvern prin care

ne-a fost dat în administrare nu indică încăperile ce compun cei 200 mp atribuiţi. Cu un rezultat defavorabil s-au soldat şi procesele privind imobilul din Mihai Viteazul, grevat de un contract de închiriere pe o perioadă de 25 de ani, care nu poate fi reziliat decât dacă plătim echivalentul a 350.000 de dolari“, a spus Lupescu. Acesta a precizat că una dintre soluţii poate fi folosirea pentru plata chiriei a resurselor extrabugetare ale direcţiei, care trebuie însă avizată de minister.

 


Dămureanu: E o hărţuială politică

 

În ajutorul directorului Lupescu a sărit şi Ringo Dămureanu, şeful sindicatului din administraţia locală „Forţa Legii“, care l-a acuzat pe secretarul general al MCC Virgil Niţulescu de „hărţuire politică“ a directorului pesedist Dan Lupescu. Acesta a precizat că va cere cercetarea disciplinară a lui Niţulescu de către comisia creată special pentru înalţii funcţionari publici, după ce secretarul MCC i-a acordat directorului Lupescu calificativul „nesatisfăcător“ la evaluarea anuală, notă pe care directorul a contestat-o, obţinând „foarte bine“. „E o hărţuială clară politică a domnului director. Avem de-a face cu un comportament tipic fanariot al acestui domn. E a patra răfuială a acestui secretar de stat cu domnul director. Vom cere cercetarea disciplinară a lui Niţulescu, care este înalt funcţionar public“, a spus Dămureanu.

 

Ministerul reclamă procese cu frâna trasă

 

Reprezentantul ministerului de resort învinuit a ţinut ieri să precizeze pentru GdS că măsura de sistare a plăţii chiriei este normală, în condiţiile în care la mijloc sunt bani publici. Virgil Niţulescu a declarat că eforturile direcţiei de a intra în spaţiile repartizate de guvern au fost mai degrabă declarative. „Colegii din minister au considerat că domnul director Lupescu nu a depus suficiente eforturi pentru a restabili o situaţie normală, adică stabilirea sediului Direcţiei într-unul din spaţiile aflate la dispoziţia acestei instituţii. Aceasta a fost singura soluţie morală găsită, aceea de a obliga Direcţia să se mute pentru că nu considerăm că este normal ca din banii publici să fie plătită o chirie, când Direcţia mai are două sedii“, a precizat secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor. Cât despre schimbarea calificativului primit de directorul de la Dolj, Niţulescu a menţionat că modificarea a fost făcută din cauza unei erori de procedură a funcţionarilor din administraţia centrală, nicidecum datorită îmbunătăţirii activităţii lui Lupescu. „Schimbarea calificativului a fost făcută pe erori de procedură ale unor funcţionari din minister, nu pentru că a crescut brusc gradul de apreciere al colegilor mei faţă de activitatea depusă de domnul director“, a mai spus Niţulescu.Comenteaza acum

3 Comentarii

 1. Pai nu e "pe faras" ? said:

  Parca era ‘pe faras’ Dan Lupescu. Pai vedeti ca noutatile trebuie sa fie la timpul trecut, nu la cel viitor?

 2. DAN LUPESCU said:

  Multumiri pentru articol, inclusiv pt solicitarea opiniei lui Virgil Nitulescu, chiar daca autoarea tolereaza trei minciuni sfruntate.
  1. Implicarea mea NU avea cum sa fie mai ales declarativa, cata vreme, de ani de zile, se desfasoara procese privind cladirile/spatiile respective. Sforile si sforariile sunt specialitatea dlui V.S.Nitulescu, care nu a miscat, niciodata, nici macar un deget pt a rezolva problema in cauza. A incercat tot felul de tertipuri, nu a avut pentru ce sa ma sanctioneze, mi-a trimis pe cap 11 controale in numai un si cateva luni, mi-a intentat un proces, pe care l-a pierdut si nu mai stgie ce sa inventeze…
  2. Aberanta decizie (totalmente ilegala, abuziva, paranoica) a lui Nitulescu, de a lasa in strada serviciul deconcentrat din Craiova al Ministerului al carui secretar general este, nu poate fi explicata decat prin lipsa de discernamant, orbire satanista, iresponsabilitate crasa, ura dezmarginita fata de directorul uneia dintre cele mai performante Directii din cadrul M.C.C. Mai are si nerusinarea, acest inalt functionar public, sa afirme ca e vorba de o masura MORALA – HA, HA, HA! …ineptia sa de sistare a virarii sumelor necesare achitarii chiriei.
  3. Balmajeaja cu schimbarea calificativului, din nesatisfacator in foarte bine (care s-a operat nu doar in cazul meu, ci al tuturor directorilor din teritoriu pentru a carpi faptul ca fusesera date fara nici un temei, in bataia de joc a oricarei proceduri si a prevederilor legale), constituie, de asemenea, o minciuna nerusinata, pe care o relateaza ambiguu, lasand ca lucrurile sa fie intelese excat pe dos. Se face a uita ca, ani la rand, am avut exclusiv calificative de foarte bine si excelent. Uita ca sunt unul dintre cei DOAR OPT directori (din 53) care am primit Ordinul MERITUL CULTURAL. Uita ca am fost distins, exact in aceasta perioada, cu Premiul UNESCO, cu Marele premiu al U.Z.P.UIta ca revista LAMURA este un reper inconfundabil in aceasta parte a Europei – mina de aur in spatiul publicisticii culturale romanesti, revista in tinuta de gala, revista-bijuterie, cum o apreciaza specialistii. Uita ca primele doua volume SPIRITUL OLTENIEI, pe care le-am editat chiar in anul 2007, constituie o lucrare de pionierat, o premiera in domeniu, cu caracter enciclopedic.
  Singurul vinovat in aceasta tevatura este chiar el, individul care raspunde la numele de Nitulescu, uitand sa precizeze in cate procese este chemat, cu cati directoiri se judeca si de ce i s-a cerut si i se cere, cu insistenta, scoaterea din functie. Uita, sarmanul, ca Dumnezeu nu bate cu parul. Dar eu unul ma rog sa-l ierte pe lumea aceasta, kit k-i pacatos si stie ca face. Iarta-l, Doamne.

 3. Dan LUPESCU said:

  Vineri dupa-amiaza (4 iulie 2008), am primit sentinta in cel de-al doilea proces pt spatiul de 200 mp din cladirea de pe str. Kogalniceanu. Asa dupa cum anticipam in conferinta de presa din ziua de 1 iulie a.c., actiunea ne-a fost respinsa, pt ca: 1. Directia Judeteana Dolj pentru Cultura NU are calitate procesuala (nefiind proprietara spatiului respectiv) – Ministerul Culturii si Cultelor, singurul care are calitate procesuala (conform opiniei instantei) NU a vrut, nici de asta-data, sa se implice, refuzand tacit sa deschida procesul despre care dl.Nitulescu face atata tapaj, denaturand realitatea cu sfruntare diabolica, numai si numai pt a se razbuna prosteste pe Dan Lupescu, 2. Hotararea de Guvern NU precizeaza care anume sunt cei 200 mp repartizati Directiei pemtru Cultura. Pe de alta parte, este vorba de una dintre cladirile de patrimoniu care urmeaza sa intre in reparatii capitale, consolidare, restaurare, pe baza finantarii de 250 milioane euro primita de Minister de la comunitatea europeana – asadar, pt doi-trei ani, spatiul va fi de neutilizat.

Alte stiri

10 aprilie 2019

CSM Târgu Jiu va avea un Consiliu Director format din 9 persoane

Clubul Sportiv Municipal din Târgu Jiu va avea cât de curând un Consiliu Director. În cadrul unei şedinţe de Consiliu Local va fi validată componenţa Consiliului Director. Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu, a afirmat că în momentul de ...

Sumarul ediției de miercuri, 2 iulie 2008

Actualitate

» Podul de la Lainici a fost inaugurat
» Ministerul taie chiria la Cultură

Local

» Oportunităţile de dezvoltare turistică, în atenţia consiliului judeţean
» 17 fântâni neconforme microbiologic, în Severin
» S-a aruncat de pe bloc
» A făcut stop cardiac la volan
» Iubitoare de animale, muşcată de maidanez
» Trimis acasă după o căsătorie de formă
» Pistolarii de la Spital rămân în arest
» Prefectul, la un pas de moarte
» Undă verde la irigaţii
» Scurte stiri
» Sindicaliştii vor picheta prefectura
» Consultări la Cotroceni
» Consilierii judeţeni liberali au plecat
» Semnături împotriva sistemului de facturare al CEZ
» Emil, condus pe ultimul drum
» Gunoiul bagă zâzanie între Craiova şi Dolj
» Scurte ştiri
» Internetul, cheia în dezvoltarea afacerilor
» Şcolile de arte şi meserii, ultima speranţă
» Protest spontan al medicilor rezidenţi

Dolj

» Consiliul judeţean îşi ţine informaţiile tot la secret
» PSD pune frâna la Filiaşi
» Bac la vânzare

Gorj

» Scurte ştiri
» Inspectori OJPC detaşaţi la mare
» Distracţie la ştrand
» Fostul prefect de Gorj, urmărit penal de DNA

Sport

» Scurte ştiri
» Victoria ibericilor nu ajută economia
» Naţionala Germaniei, aclamată la Berlin
» Campionii Europei s-au întors triumfători în Spania
» Gorjenii au dominat Memorialul „Titu Folcuţi“
» Hamilton vrea victoria la Silverstone
» „GP“ se luptă cu Dinamo
» Corneliu Stroe pariază pe CFR Cluj
» Program incert pentru panduri
» Alin Chibulcutean, eternul titular în echipa lui Eugen Neagoe
» Napoli improvizează

Bani & Afaceri

» Taxa Radio-TV, încasată trimestrial
» Protecţia Consumatorului vrea dobânzi transparente
» Dodge Challenger, la preţ de două Loganuri

Magazin

» Ciobănescul alb elveţian, un companion de încredere
» Hotelul Mandarin Oriental – ultima frontieră a luxului
» HOROSCOP
» Dumnezeu, arestat pentru trafic de droguri
» Rochia albă, mereu la modă
» Pantalonii scurţi, sexy şi comozi

Opinii

» Craiova în vremea evantaielor

Top