10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Băsescu la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent astăzi la Bruxelles, unde a participat, la sediul Alianţei Nord-Atlantice, la o întrevedere cu secterarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Tema discuţiilor bilaterale a reprezentat-o ultimul Summit NATO care a avut loc la Bucureşti, cei doi oficiali apreciind că evenimentul a fost un succes organizatoric, dar şi din punct de vedere al deciziilor luate cu acest prilej.

După întrevedere, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va exista o concurenţă între forţa militară a UE şi NATO, cele două componente militare fiind complementare.

"Nu va fi o concurenţă între forţa militară a UE şi NATO, este o chestiune de planificare. UE trebuie să-şi dezvolte noile capacităţi de garantare a securităţii. În acelaşi timp, o bună cooperare între NATO şi UE este cea care va asigura succesul acestei dezvoltări pe care UE şi-o doreşte", a declarat şeful statului, întrebat care va fi relaţia între Uniunea Europeană şi NATO, în perspectiva dezvoltării propriei componente de securitate şi apărare a Uniunii.

Preşedintele Băsescu nu consideră că este posibilă concurenţa între cele două capacităţi militare, "pentru că discutăm de aceleaşi forţe". "Problema este distribuţia lor şi capacitatea politica europeană de apărare şi securitate şi capacitatea lor de intervenţie bine planificate", a precizat şeful statului român.

Aceeaşi poziţie a fost exprimată şi de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care a susţinut teza complementarităţii celor două forţe. "Sunt un mare susţinător al intenţiei preşedintelui Sarkozy legat de relaţia dintre UE şi NATO în complementaritate. Împărtăşesc ambiţia preşedintelui francez de  a discuta despre politica europeană de apărare şi securitate, incluzând identitatea europeană de securitate şi apărare. (..) Am discutat la un seminar cu ministrul francez de externe Bernard Kouchner despre acest parteneriat NATO-UE pentru că un puternic PESA este şi în intersul NATO", a spus Scheffer.

Secterarul general al NATO consideră că este important ca evoluţia UE în sensul dezvoltării componentei de securitate şi apărare să se regăsească pe agenda viitorul Summit NATO  care va avea loc la Strasbourg şi Kehl.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS