Acasă Actualitate Solomon are viceprimari

Solomon are viceprimari

Administraţia Băniei a fost oficial adjudecată ieri de PD-L, cu un primar, doi viceprimari, 15 membri în consiliul local municipal şi patru preşedinţi de comisii de specialitate.

 

Primarul Antonie Solomon şi consilierii aleşi ai Craiovei au depus ieri jurământul de credinţă faţă de comunitate. După două retrageri – primarul Antonie Solomon şi Radu Berceanu – şi cu un incompatibil PSD – Virgil Boboc, director al RAT Craiova, consiliul local numără 15 membri PD-L, nouă membri PSD şi trei liberali. Singurele propuneri pentru fotoliile de viceprimari au fost Mărinică Dincă şi Teodor Sas, ambii de la PD-L şi ambii validaţi până la urmă de comisie cu 19, respectiv 15 voturi.

Potrivit ultimelor modificări ale Legii administraţiei publice locale, ei rămân şi consilieri municipali. Tot în şedinţa de constituire a mai fost stabilită componenţa a patru dintre cele cinci comisii de specialitate ale consiliului local, toate conduse de membri PD-L: buget-finanţe – Dan Cherciu, urbanism – Constantin Popeci, juridică – Teodor Radu, cultură – Nicolae Marinescu. Comisia de relaţii internaţionale urmează să fie stabilită într-o şedinţă viitoare, fiindcă PD-L intenţionează să-şi pună şi aici un preşedinte, Radu Marin, absent motivat însă la şedinţa de ieri. „Suntem în faţa unei şi mai mari provocări. Fără acest consiliu şi fără craioveni, nu voi putea reuşi, aşa că vă rog să dezbrăcaţi haina politică atunci când intraţi în primărie ca să putem face treabă“, le-a cerut primarul Antonie Solomon consilierilor municipali.

 

Berceanu, chemat urgent

 

Consilierii PD-L au intrat încordaţi în şedinţă, ei având în prealabil discuţii aprinse pe marginea alegerii viceprimarilor. Propus la întrunirile PD-L de către preşedintele PD-L Dolj, Radu Berceanu, Marinică Dincă nu era însă şi opţiunea pedeliştilor din consiliu, aceştia declarând neoficial pe unde apucau că nu-l vor vota pe Dincă. În plus, ei au şoptit pe la colţurile primăriei că nici primarul Antonie Solomon nu este de acord cu alegerea lui Mărinică Dincă. Potrivit unor consilieri PD-L, Dincă l-a sunat pe Berceanu, cerându-i să vină de urgenţă la primărie. Lucru care
s-a şi întâmplat: Radu Berceanu a sosit în viteză în biroul primarului Antonie Solomon într-o pauză a lucrărilor. A părăsit sediul primăriei la fel de repede, fără vreo declaraţie. Cert este că, în final, Mărinică Dincă a fost propus şi ales în funcţia de viceprimar.

 

Contre de început

 

O oră şi 30 de minute le-a trebuit consilierilor locali să aleagă Comisia de validare, fără de care nu putea începe şedinţa de constituire. Cu majoritate covârşitoare la vot, consilierii PD-L au încercat să le demonstreze încă din start colegilor din celelalte partide cine face jocurile, propunând formarea unei comisii de validare din trei membri, în care nu aveau loc decât reprezentanţii propuşi de PD-L. Pesediştii nu
s-au lăsat duşi de nas şi au solicitat alegerea unei comisii din cinci membri, pe motiv că altfel unele partide din consiliu nu ar avea reprezentare în comisie, ceea ce contravine prevederilor legii. În final, a fost votată comisia de cinci, cu trei membri PD-L şi câte unul PSD şi PNL.

Exit mobile version