24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a redeschis Salonul Maur Minerva

S-a redeschis Salonul Maur Minerva

Salonul Maur din Complexul Minerva a fost redat, de ieri, circuitului gastronomic.

 

Cei care vor să mănânce produse din bucătăria internaţională într-o locaţie bogată în istorie o pot face zilnic, începând cu ora 12.00. „Capacitatea Salonului Maur este de 200-250 de locuri“, a declarat Teodor Petrovici, directorul restaurantului. Acesta a precizat că aici vor fi organizate şi mese festive. „Bucătarul este pregătit să ofere produse din gastronomia internaţională, dar o promovăm pe cea tradiţional românească“, a precizat Mariana Cintă, şefa de sală.

 

„Salonul Maur, o bijuterie arhitectonică“

 

Deschiderea restaurantului a avut loc joi, în prezenţa multor persoane pentru care Salonul Maur este în primul rând o casă de suflet. „În studenţie, multe lucruri pe care nu le citeam le auzeam aici, stând la masă cu oameni ca maestrul Piru“, a declarat Octavian Podeanu, consilier municipal. „Constat cu bucurie că Bănia nu e un oraş în care nu se întâmplă nimic, ci un oraş în care au loc evenimente memorabile, cum este cel de astăzi (joi – n.r.), când are loc inaugurarea Salonului Maur, din cadrul complexului arhitectonic Minerva“, a spus Petre Gigea, diplomat şi scriitor, fost primar al Craiovei, care a precizat că, prin redeschiderea Salonului Maur, oamenilor „le-a fost redată o bijuterie arhitectonică“.

 

Un loc încărcat de istorie

 

Complexul Minerva este una dintre realizările arhitectonice de seamă ale Craiovei. „A fost proiectat, în stil oriental (maur), de Thomas Dobrişan şi de Tudor Nedelcu şi realizat în perioada 1899-1903 de constructori italieni care veniseră în România în căutarea unei slujbe. Complexul Minerva a fost inaugurat în septembrie 1903, odată cu Parcul «Nicolae Romanescu»“, a povestit Petre Gigea. Potrivit acestuia, de-a lungul timpului, Salonul a fost gazdă a zeci de personalităţi ale vieţii politice şi culturale, printre care Regele Carol I, Prinţul Ferdinand, Nicolae Iorga, Al. Macedonski, Titu Maiorescu, Liviu Rebreanu, George Enescu, Nicolae Titulescu, Tudor Arghezi, I.C. Brătianu, Corneliu Baba şi Marin Sorescu.

O personalitate de seamă care a trecut pragul şi a admirat stilul arhitectonic al Salonului Maur a fost şi Charles de Gaulle, fost preşedinte al Franţei, care a venit în Craiova în mai 1968 (în perioada 14-18 mai, cât a stat în România, greva generală lansată încă din martie s-a extins, iar milioanele de participanţi au blocat practic Franţa).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII